![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 173 Pomógł: 121 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej piszę sobie klasę users, która jest odpowiedzialna za logowanie i dodanie użytkownika, później dojdzie kasowanie i edycja konta. Moje pytanie brzmi czy sposób w który piszę jest dobry:
I dodawanie użytkownika i samo logowanie działa poprawnie, a mi chodzi o Waszą ocenę czy to jest dobrze napisane. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że można to napisać zawsze lepiej. Ten post edytował ExPlOiT 2.05.2009, 22:57:27 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Nie jest różowo (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Na początek taki detal, nazwy klas dobrze zaczynać wielką literą. Twoja klasa dziedziczy po sqli (?). Podejrzewam, że to coś co odpowiada za połączenie z bazą itd. Czyli każda instancja tej klasy tworzy nowe połączenie? Klasę do obsługi bazy danych zrób sobie jako Singleton (najprościej). Nie dziedzicz po niej. Metoda loginUser() powinna przyjmować parametry, a nie czytać z posta. Może od początku. Obiekt user reprezentuje użytkownika, mianowicie jego id, imię, nazwisko, login, email i hasło (dla przykładu). Fajnie zrobić statyczną metodę login( $login, $password ), która po prostu zwróci obiekt User wypełniny kompletem danych z bazy lub false w przypadku błędnych danych logowania. Dodawanie Usera... Moim zdaniem (podkreślam, że to moje zdanie) powinno to wyglądać tak:
Oczywiście można dorobić jakiś obiekt bazowy, który ma metody typu setData( $post ) - czyli ustawia właściwości obiektu na podstawie danych z tablicy $_POST itd. Jednak nie o to chodzi. Obiekt to nie pojemnik na funkcje. Niech faktycznie będzie to obiekt User. Statyczna metoda login(); powinna ustawiac też flagę w obiekcie czy dane są z bazy czy jest to nowy obiekt User. Wtedy metoda save() wie czy robić insert czy update. Przdałyby się jakieś walidatory jako prywatne metody (w uproszczeniu). Przykład: tworzę nowego Usera, podaję login (ale nie podaję hasła). Robię $user->save(); metoda powinna wyrzucić stosowny wyjątek. Tak bym to widział. Pozdrawiam! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 06:53 |