![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 392 Pomógł: 7 Dołączył: 11.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Staram się filtrować dane pochodzące od użytkownika. Mam na myśli różnego rodzaju formularze. Cytat z innej strony: "Zmienna powinna mieć radykalne ograniczenia wielkości, tak aby potencjalny włamywacz nie mógł zablokować naszej strony.". Chcę użyć funkcji strlen aby ograniczyć długość tekstu. I moje pytanie. Jaka jest bezpieczna długość zmiennej pochodząca od użytkownika, aby uniknąć takiej sytuacji? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/blinksmiley.gif)
Ten post edytował Szunaj85 24.04.2009, 21:00:08 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Czytam i czytam i nadziwić się nie mogę, że ludzie takie bzdury wypisują. Długość zmiennej nie ma żadnego znaczenia jeśli chodzi o bezpieczeństwo. Nawet w 50 znakach można zmieścić kod z SQL Injection.
Najważniejszą rzeczą jest filtrowanie danych, a nie ich skracanie. Czyli: 1. Wywalanie kodu html/js tam, gdzie nie jest on potrzebny. 2. Walidowanie danych pod kątem ich typu. 3. Rzutowanie zmiennych przed ich użyciem. Jeśli wiadomo, że dana zmienna ma być liczbą, wówczas dla bezpieczeństwa lepiej ją zrzutować na int lub float. I kilka innych, które akurat wyleciały mi z głowy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 326 Pomógł: 121 Dołączył: 23.07.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czytam i czytam i nadziwić się nie mogę, że ludzie takie bzdury wypisują. Długość zmiennej nie ma żadnego znaczenia jeśli chodzi o bezpieczeństwo. Nawet w 50 znakach można zmieścić kod z SQL Injection. Najważniejszą rzeczą jest filtrowanie danych, a nie ich skracanie. Czyli: 1. Wywalanie kodu html/js tam, gdzie nie jest on potrzebny. 2. Walidowanie danych pod kątem ich typu. 3. Rzutowanie zmiennych przed ich użyciem. Jeśli wiadomo, że dana zmienna ma być liczbą, wówczas dla bezpieczeństwa lepiej ją zrzutować na int lub float. I kilka innych, które akurat wyleciały mi z głowy. Batman, bezpieczeństwo to nie tylko obrona przed SQL Injection. Co jeśli do pola typu VARCHAR(255) spróbujesz wstawić 500 znaków? W aktualnych wersjach MySQLa nic - rekord się nie doda. We wczesniejszych dodawał sie, ale ucięty - jeśli przez jakiś CMS wstawiany był kod HTML, to można było stracić zamykające tagi i tym samym zniszczyć układ strony. Ale byly też przypadki, że dalo sie tym mechanizmem uszkadzać tabele, co możesz sprawdzić tu i nie oznacza to, ze już takich problemów nie ma i nie będzie. Nie mów zatem, ze bzdurą jest ochrona dlugosci danych przed ich wstawieniem do BD. Ten post edytował ddiceman 29.04.2009, 10:04:56 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 08:41 |