![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 686 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam
Mam sobie formularz napisany w html ktory sluzy do uploadowania plikow, po wcisnieciu submit-a nastepuje przejscie do skryptu php ktory weryfikuje dane. Przykladowa weryfikacja wyglada tak :
Ale nie chce zeby komunikat wyswietlal sie na osobnej stronie tylko na tej samej stronie na ktorej jest formularz..... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 32 Dołączył: 5.08.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moim zdaniem nie najlepsze.
Nie potrzeba przekierowywać nigdzie użytkownika. Piszesz sobie skrypt do obsługi formularza np. analizuj.php, który zawiera wszystkie restrykcje dotyczące pól. Czyli np. walidacja poprawności adresu e-mail, długość loginu, zgodność haseł itd. Jeżeli coś się nie zgodzi ustawiasz zmienną $blad na 1. i np $blad_login = "login jest za krótki" Masz stronę główną z formularzem np. Index.php Umieszczasz w nim formularz dajesz action = index.php (czyli na tą samą stronę) wysyłasz poprzez POST. W formularzu przycisk np. WYSLIJ i następnie piszesz na górze pliku index.php [code] if $_POST['wyslij'] { require(analizuj.php); } else { #tutaj strona startowa informacje na temat formualrza + sam pusty formularz } [code] Pod require dajesz if-a lub switcha. Jeżeli $blad nie równa się 0 to wyswietl zmienne które zostały ustawione w analizie np. $blad_haslo i nastepnie wyswietlasz ten sam formularz tylko wypelniony z wartościami $_POST i tyle. Wszystko odbywa się w jednym pliku z analizą doklejoną. Niewiem czy to optymalne ale zawsze sięsprawdza i działa szybko (oczywiscie to nie konkurencja dla AJAXA tylko weryfikacja po stronie serwera) Niewiem czy wszystko jasno napisałem ale koncze prace i zajrze tu dopiero wieczorem ![]() Poprawcie mnie jeśli się mylę Pozdrawiam -------------------- ---------------------------
"Jeżeli trzeci dzień z rzędu nie chce Ci się pracować tzn że dziś jest ŚRODA ! Algorytmy , Programowanie , Tworzenie WWW - SPRAWDŹ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 18:48 |