![]() |
Tematy na forum Pro mogą zakładać jedynie moderatorzy. W otwartych tematach może pisać każdy, kto ma coś fachowego do powiedzenia. Wszystkie posty nie wnoszące nic do tematu będą natychmiast usuwane, a ich autorzy dostaną ostrzeżenie.
Jeśli uważasz, że jakiś temat jest warty dyskusji na tym forum, zgłoś go w temacie Propozycje.
![]() |
![]()
|
|
Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 072 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
Na prośbę empathon'a zakładam niniejszy temat (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prawdą jest, że porządny hosting udostępnia katalog co najmniej o poziom wyżej public_html, ale jeśli nawet tak nie jest to można sobie poradzić używając podkatalogu z odpowiednim .htaccess - em. Pisanie w każdym pliku czegoś na kształt:
jest amatorszczyzną bo. 1. Trzeba pamiętać aby ten wpis znalazł się w każdym pliku. 2. Nie zabezpiecza to bibliotek zewnętrznych gdyż trzeba by dodać podobny wpis do każdego pliku, każdej zewnętrznej biblioteki np. Smarty, htmlpurifier, Swiftt, Zend itd. 3. Użycie plików z takim wpisem w innych projektach wymusza zdefiniowanie odpowiedniej stałej Oczywiście tematem niniejszego wątku nie jest zabezpieczenie plików tak więc wracając do meritum sprostuję jeszcze, że w Pythonie nie trzeba wymieniać literalnie, każdej funkcji, którą chce się zaimportować, choć uważam to za w sumie dobrą praktykę. Zgadzam się z moimi przedmówcami, którzy stoją na stanowisku, że ideą przestrzeni nazw jest wyeliminowanie problemów ze zdublowanymi nazwami klas lub funkcji. Programując często zmuszony jesten do tworzenia rozbudowanych nazw klas. Niestety php jak dotąd wymusza nadawanie nazw klasom i funkcją w odniesieniu do całej aplikacji. Stąd przedrostki typu smarty_, Zend_, My_ itp. O ile prostsze byłoby użycie krótkiej nazwy, która w danym kontekście byłaby jednoznaczna. Rozwiązaniem mają być namespace-y. Czytałem dokumentację dotyczącą namespace-ów w php i powiem Wam, że jak na razie to co tam piszą jest mało intuicyjne i nie jestem pewien czy mi się to podoba. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 02:01 |