Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> fileputcontents vs fopen - fwrite
Apo

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Mam pytanie odnośnie zapisywania danych do pliku, mam wykonana biblioteke cachujaca zapytania z bazy danych do pliku.
Użyłem w niej funkcji file_put_contents do zapisu danych do pliku. Problem pojawia się gdy 1 plik cache chce
stworzyć kilkudziesięciu użytkowników (bardzo duży ruch na stronie), wtedy strona strasznie spowalnia do czasu aż cache w końcu zostanie utworzony.

Czy funkcja file_put_contents używa blokowania plików do zapisu jak f_lock(LOCK_EX)?
Jeśli nie to czy przechodząc na standardowe funkcje fopen, fwrite,flock problem zostanie rozwiązany?

Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
guitarnet.pl

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

manual mowi ze wynik is_writable funkcji moze byc cachowany co daje koniecznosc uzycia clearstatcache()

flock nie jest cachowalny, pytanie ile tych odwolan jest na sec/ms/us i jak zachowuje sie cache i czy "reczna" kontrolowana blokada na pliku nie jest lepszym rozwiazaniem gwarantujacym ze 1 odwolanie do zapisu pliku zakonczy sie 100% powodzeniem majac LOCK_EX a reszta korzysta z wersji "live"
w komentarzach manuala ktos zaproponowal rozwiazanie tworzenia pliku tymczasowego dla reszty odwolan podczas gdy blokowany plik jest zapisywany/odswiezany

nie wykonywalem testow szybkosci i wydajnosci pomiedzy tymi rozwiazaniami, warto by sprawdzic
operation is one of the following:
  • LOCK_SH to acquire a shared lock (reader).
  • LOCK_EX to acquire an exclusive lock (writer).
  • LOCK_UN to release a lock (shared or exclusive).
  • LOCK_NB if you don't want flock() to block while locking. (not supported on Windows)
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 27.12.2025 - 00:57