Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> czy branża PHP odczuwa kryzys ?
plurr

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Od jakiegoś (dłuższego) czasu wszędzie trąbią o kryzysie, ludzie tracą pracę, a my myślimy że to nas nie dotknie, w końcu można się nazwać programistą - a programista to człowiek, którego kryzysiki się nie imają. Wszystko oczywiście do momentu gdy nasi koledzy zostają zwolnieni a nam obcinają zarobki. Człowiek zmienia zdanie na temat swojego zawodu, a chociaż na temat języka w którym pisze zawodowo od dłuższego czasu.

To co opisuję, spotyka właśnie mnie i moich kolegów. Pracuję w firmie, która najbardziej dotknięta jest przez kryzys. Na początku byłem spokojny, dopóki nie zacząłem przeglądać ofert pracy. Co tam znalazłem ? Nic. Mówię oczywiście o moim regionie - jeśli chodzi o programistów PHP to pustka. A jak już widzę jakieś światełko w tunelu to oczywiście musi być to człowiek złota rączka - Programista/Grafik etc.

Chciałbym się Was zapytać, czy Wy także odczuwacie skutki kryzysu? Może najwyższy czas zrezygnować z języka jakim jest PHP. Widać językiem, który jest na topie jest JAVA oraz C#. Może powinniśmy wziaść przykład z Mike'a ?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
plurr

-----

Faktycznie, zawsze można pracować dla kogoś zdalnie. Jednakże w większości przypadków takie oferty to tylko zlecenia jednorazowe.

mike, pracuje w branży nieruchomości, firma ma swoje zaplecze programistow i grafików. Od jakiegoś czasu polecialo sporo głów, większość handlowców, analityków, PR etc. Teraz wzieli się za nasz dział. I muszę powiedzieć, że w tej branży kryzys jest widoczny, same spadki, cięcia, zwolnienia. Chyba pora poszukać firmy typowo informatycznej, a nie takiej która ma tylko jakieś zaplecze informatyczne.

Kocurro, prowadzisz swoją działalność ? Może to jest teraz najlepsze wyjście, ale wtedy trzeba być człowiekiem orkiestrą - pełen szacun. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

NuLL, może trochę źle się wyraziłem. Chodziło mi o język, na który jest największe parcie pracodawców. Który niekoniecznie musi być na topie, a jednak jest deficyt programistów. A oglądając oferty pracy na przeróżnych serwisach, najwięcej dotyczy właśnie Javy i .NET'a. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Jeśli chodzi o PHP to nie od dziś wiadomo, że w tym języku piszą najróżniejsi ludzie od nastolatków począwszy. Jeśli firma nie jest typową, która produkuje systemy/serwisy a jedynie potrzebuje jakieś swoje zaplecze, to idzie po kosztach. Wolą zatrudnić studenta, który napisze coś bylejak ale ważne że działa.
+Quote Post
sowiq

-----

Cytat(plurr @ 8.04.2009, 13:00:55 ) *
Wolą zatrudnić studenta, który napisze coś bylejak ale ważne że działa.
Tu Ci nie przyznam racji. Wielu 'zawodowych programistów' nie dorównuje studentom. Nie tylko pod względem jakości końcowego produktu, ale też pod względem oczekiwanego wynagrodzenia.
Jestem studentem i nie uważam, żebym produkował kod 'byle jak, oby działał'. Z tego co widzę moi koledzy też tak nie robią. Więc nie uogólniaj (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 12.10.2025 - 04:32