![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 12 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od jakiegoś (dłuższego) czasu wszędzie trąbią o kryzysie, ludzie tracą pracę, a my myślimy że to nas nie dotknie, w końcu można się nazwać programistą - a programista to człowiek, którego kryzysiki się nie imają. Wszystko oczywiście do momentu gdy nasi koledzy zostają zwolnieni a nam obcinają zarobki. Człowiek zmienia zdanie na temat swojego zawodu, a chociaż na temat języka w którym pisze zawodowo od dłuższego czasu.
To co opisuję, spotyka właśnie mnie i moich kolegów. Pracuję w firmie, która najbardziej dotknięta jest przez kryzys. Na początku byłem spokojny, dopóki nie zacząłem przeglądać ofert pracy. Co tam znalazłem ? Nic. Mówię oczywiście o moim regionie - jeśli chodzi o programistów PHP to pustka. A jak już widzę jakieś światełko w tunelu to oczywiście musi być to człowiek złota rączka - Programista/Grafik etc. Chciałbym się Was zapytać, czy Wy także odczuwacie skutki kryzysu? Może najwyższy czas zrezygnować z języka jakim jest PHP. Widać językiem, który jest na topie jest JAVA oraz C#. Może powinniśmy wziaść przykład z Mike'a ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 12 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Faktycznie, zawsze można pracować dla kogoś zdalnie. Jednakże w większości przypadków takie oferty to tylko zlecenia jednorazowe.
mike, pracuje w branży nieruchomości, firma ma swoje zaplecze programistow i grafików. Od jakiegoś czasu polecialo sporo głów, większość handlowców, analityków, PR etc. Teraz wzieli się za nasz dział. I muszę powiedzieć, że w tej branży kryzys jest widoczny, same spadki, cięcia, zwolnienia. Chyba pora poszukać firmy typowo informatycznej, a nie takiej która ma tylko jakieś zaplecze informatyczne. Kocurro, prowadzisz swoją działalność ? Może to jest teraz najlepsze wyjście, ale wtedy trzeba być człowiekiem orkiestrą - pełen szacun. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) NuLL, może trochę źle się wyraziłem. Chodziło mi o język, na który jest największe parcie pracodawców. Który niekoniecznie musi być na topie, a jednak jest deficyt programistów. A oglądając oferty pracy na przeróżnych serwisach, najwięcej dotyczy właśnie Javy i .NET'a. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Jeśli chodzi o PHP to nie od dziś wiadomo, że w tym języku piszą najróżniejsi ludzie od nastolatków począwszy. Jeśli firma nie jest typową, która produkuje systemy/serwisy a jedynie potrzebuje jakieś swoje zaplecze, to idzie po kosztach. Wolą zatrudnić studenta, który napisze coś bylejak ale ważne że działa. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 00:54 |