![]() |
![]() |
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
Jako że OOP od pewnego czasu znam czysto z teori postanowiłem napisać coś co mogłoby mi się przydać. Przerobiłem własny sturkturalny kod stronicowania i teraz prosze was o wszelkie uwagi, rady - konstruktywną krytykę - jak dla laika OOP.
index.php
stronicowanie-class.php
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest tragedia, czym to się różni od kawałka kodu typu:
który includujesz w miejscu, w którym ma się wyświetlać to stronicowanie i który tak naprawdę nie nadaje się do wykorzystania w żadnym innym miejscu nawet na tej samej stronie? Pomijając już fakt, że potrzebujesz aż dwóch zapytań do bazy i inne szczegóły, ale takiego kodu nie warto nawet analizować. Kiedyś znalazłem na tym forum i usprawniłem taką funkcję: - podajesz liczbę rekordów, porcję rekordów na stronę, wielkość paska i numer bieżącej strony - funkcja zwraca tablicę stron (z oznaczeniem która jest bieżąca, która pierwsza a która ostatnia i we właściwej kolejności), którą możesz teraz opakować HTML'em - tak to ma działać, pisanie kodu, który ma statycznie echować HTML na monitorze jest bez sensu, a wykorzystywanie w tym celu obiektówki jest jak dla mnie absurdalne. Podstawą jest: - wywalenie HTML z kodu - parametryzacja a parametry wprowadzane do klasy z zewnątrz, a nie definiowane wewnątrz niej - operowanie na zmiennych (a nie echowanie co popadnie na ekran) Bo jak sobie wyobrażasz wykorzystanie tego stronicowania? Będę godzinę poprawiał kod HTML i zapytania do bazy, a kiedy już sobie tą "klasę" zaincluduję to zdumiony stwierdzę, że brak zmiennej, którą mogę wyświetlić na stronie a zamiast tego skrypt coś echuje, kiedy ja jeszcze generuję stronę i w efekcie dostanę taki kod: - nie mówiąc już o tym, że kiedy będę chciał przekazać do tej "klasy" jakieś parametry (np. liczbę rekordów) to nie będę mógł, bo już się to na ekranie drukuje i drukuje i nie mogę tego powstrzymać! A jak będzie gdzieś dalej jakiś błąd to co? Każe przeglądarce zwrócić czym prędzej to co wyechowałem i odesłać mi z powrotem? Nie sądzisz, że to się kupy nie trzyma? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.10.2025 - 08:18 |