![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 12 Dołączył: 16.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy już istnieją takie pomysły, ale dzisiaj wpadł mi do głowy i przyjemny sposób na tworzenie stron internetowych. Rozbijamy stronę na kilka kawałków, np. nagłówek, treść itd, tworzymy tabelę w DB pt. np. PAGES i wbijamy odpowiednie teksty do odpowiednich pól w tabeli.
Następnie mógłbym utworzyć klasę Page, a każdy nowy jej egzemplarz jest tworzony w momencie kliknięcia linku do strony. No tak... tylko jak ustalić "poziom" strony. Załóżmy, że mamy taki układ plików: Kod ./ | | ---index.php ---articles/ | index.php W folderze articles nie ma stron z artykułami, bo je przeniosłem do bazy przyp. Zaczynają mi się nasuwać pewne pytania: 1. W bazie można by oczywiście mieć takie pole jak kategoria i w ten sposób trzymać WSZYSTKIE strony w jednej tabeli. Tylko czy przy większej liczbie stron nie zrobi się bałagan? 2. W jaki sposób odnaleźć hierarchię strony? Chodzi mi konkretnie o działanie głównie paska pt. "Jesteś tutaj: strona_główna.pl"->strona->podstrona". Czy po prostu w polu tabeli o nazwie kategoria pisać te strona->podstrona? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 72 Dołączył: 15.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze, czemu aż 3 tematy założyłeś, jak chcesz coś zmienić to od tego jest edycja.
Po drugie, bez sensu trzymanie całej strony w bazie bo ciężko by ją było później edytować... i w ogóle jakieś to takie na około rozwiązanie. Po trzecie, zainteresuj się jakimś frameworkiem realizującym ideę MVC, na pewno rozwiąże to twoje wszystkie problemy logistyczne (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po trzecie, zainteresuj się jakimś frameworkiem realizującym ideę MVC, na pewno rozwiąże to twoje wszystkie problemy logistyczne (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Ktos uslyszal conieco o ideii mvc i teraz głosi teze "mvc lekiem na cale zlo". Owszem, ale z umiarem. Nie kazdy musi odrazu rzucac sie na głębszą wode, moze po prostu szuka odpowiedzi na dreczace go pytanie, a w ten sposob raczej mu nie pomożesz. Mimo wszystko bez urazy krowal. Co do tematu to googluj: "drzewo depesza". |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 10:31 |