![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 189 Pomógł: 1 Dołączył: 28.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy może ktoś wie jaki jest najszybszy w działaniu język programowania po stronie serwera na potrzeby web? Bo zastanawiam się na naukę nowego języka po PHP i byłoby to mi bardzo przydatne.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Porównywanie wydajności programów/technik, które mają zupełnie inną funkcjonalność, specjalnie nie ma sensu. Masz czołg i masz pistolet, pistoletem uszkodzisz napastnika dużo szybciej, ale mimo to armie nie wysyłają czołgów na złom, ponieważ obie te rzeczy, choć pozornie robią to samo (zabijają wrogów), mają zupełnie inne cele i priorytety. API DirectX nie zostało wprowadzone tylko po to, aby można było sobie napisać "drawPixel" zamiast klepać 20-linijkowy kod w assemblerze i wywoływać odpowiednie przerwania, tylko aby uniezależnić program od sprzętu i w razie potrzeby emulować brakującą funkcjonalność. Porównywanie wydajności ma sens w przypadku aplikacji/bibliotek oferujących podobną funkcjonalność i zajmujących się mniej więcej tym samym, np. DirectX i OpenGL, Windows i Linux. Porównaj sobie pod względem wydajności CP/M i Linuksa i wiadomo, co wygra (CP/M), tylko co z tego, kiedy w CP/M mogę mieć odpalony tylko jeden program naraz? Porównaj sobie Linuksa i Windowsa i tu oba systemy mają taką samą szansę na zwycięstwo. Wygra ten, który faktycznie wywiązuje się z zadania lepiej.
Gdy produkt nie reprezentuje sobą nic, jest ślamazarny, bo napchano do niego syfu bez zastanowienia się, czemu to ma w ogóle służyć (co się często zdarza), to czemu ja mam nie dość, że napychać kasę producentowi, to jeszcze ponosić dodatkowy koszt zakupu w imię źle pojętej "optymalizacji wykorzystania czasu programisty"? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 21:24 |