Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [Wszystko] Początek od 0
banite

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, na początku chciałbym zaznaczyć że potrzebuję rzetelnej pomocy!
Do tego, nie jestem dzieckiem które nagle rzuca się z motyką na słońce i chce się nauczyć w tydzień webmasteringu, proszę o nie lekceważenie mojego problemu.
Otóż, zamierzam za kilka miesięcy rozpocząć prace nad dużym serwisem, z racji tego że jestem zaawansowanym grafikiem komputerowym [szczególny nacisk na animację i retusz] pozostaje mi tylko zgłębić umiejętność tworzenia stron zawierających[przepraszam ale nie znam nazewnictwa naukowego dlatego użyje prostych słów]:
1. Rejestrację/Logowanie
2. Filmy .flv [chodzi o umieszczenie własnego filmu który będzie na ftp/ czyt. nie chcę filmów z youtube.com]
3. Po najechaniu myszką na dane "hiperłącze" pojawia się na dole kilka nowych "hiperłączy" [np. Home > News History Blablabla]
4. Automatyczne pobieranie informacji z bazy danych [data/godzina, wiek użytkowników]
5. Zarządzanie stroną [wprowadzanie nowego tekstu] w środowisku przeglądarki [będąc w połączeniu ze stroną ofc]
6. Minimum zabezpieczeń [słyszałem że wiele stron wyglądających bardzo profesjonalnie są narażone na atak pseudohakieruf]
Zauważyłem że [m.in. tutaj] rejestracje są podobne/identyczne [mniemam że są gotowe arkusze]. Czy samodzielne zrobienie rejestracji [buttony, oskryptowanie itd] jest wybitnie trudne/czasochłonne?

Teraz pojawia się właściwe pytanie:
Jak nauczyć się tworzenia takiej strony [manuale poradniki bądź dobre książki]? Linki i tytuły mile widziane.
Czy taka strona będzie wymagała użycia wszystkiego? [wiem że php, xhtml, css to podstawa w takiej stronce ale czy cos jeszcze?]
Wyposażyłem się już w pajączka pro 5 jednak po stworzeniu banalnej strony [indexu] w htmlu próbowałem umieścić prosty skrypt php na stronie. Niestety nie widziałem żadnych efektów. Umieściłem taki skrypt z wyznacznikami <? i do tego pomiędzy <p> [w htmlu].
WIEM ŻE NAUKA ZAJMIE MI DUŻO CZASU! Jeżeli chodzi o WWW jestem totalnym 0, jak dotąd nic nie rozumiem z tymi zależnościami między php a htmlem do tego ten css. Proszę o pomoc.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
pejott

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Hmm, a ja na Twoim miejscu podjąłbym współpracę z kimś, kto ma juz odpowiednie umiejętności.
Bo zanim dojdziesz do poziomu, który pozwoli Ci napisać to co sobie wymyśliłeś, minie trochę czasu.
To znaczy, napiszesz pewnie za dwa miesiące, ale coś co i tak pójdzie do kosza.
I tak będziesz to pisać parę razy, aż wreszcie zdasz sobie sprawe, że lepiej być dobrym w jednej rzeczy, niż we wszystkim.
Nie mówie, że nie można być dobrym developerem i designerem, jeśli się uczysz jednocześnie, nie ma sprawy.

Pozdrawiam.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 4.10.2025 - 08:09