Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Używane przez Was narzędzia wspomagające programowanie
Roly

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!
Chciałbym rozpocząć dyskusję na temat używanych przez Was w codziennej pracy narzędzi do wspomagania pracy programisty. W związku z tym mam kilka pytań:
  1. czy korzystacie z systemów kontroli wersji jeżeli tak to z jakich i jakie wg. Was są zalety i wady korzystania z takich narzędzi?
  2. czy korzystacie z systemów zgłaszania błędów jeżeli tak to z jakich i jakie wg. Was są zalety i wady takich narzędzi?
  3. czy korzystacie z narzędzi łączących system kontroli wersji z bug trackrem typu scmbug jeżeli tak to z jakich?
  4. czy korzystacie z narzędzi do dokumentowania kodu jeżeli tak to z jakich i jakie wg. Was są zalety i wady tych narzędzi?
  5. jeżeli korzystacie z systemów kontroli wersji to jeśli macie chwilkę czasu to opiszcie w jaki sposób korzystacie z takiego systemu na co dzień.
  6. jakiego edytora używacie i ewentualne wady i zalety?
  7. czy prace prowadzicie na serwerach produkcyjnych czy posiadacie własne środowisko testowe, jeżeli tak to jakie Linux czy Windows oraz lokalne czy zdalne?
  8. czy korzystacie w lokalnym środowisku testowym z narzędzi typu xdebug, co sądzicie na temat takich narzędzi?
  9. programujecie obiektowo czy strukturalnie?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Zyx

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Systemy kontroli wersji

SVN, w planach nauka Git-a, ale nie potrafię powiedzieć, kiedy te plany wejdą w życie.

Systemy zgłaszania błędów

W projektach open-source, i owszem. Flyspray.

Połączenie kontroli wersji z bugtrackerem

Nie.

Narzędzia do dokumentowania kodu

Podręczniki użytkownika piszę w TypeFriendly, w kodzie z konieczności zacząłem stosować komentarze a'la phpDocumentor, ale jedynie jako wspomaganie, a nie jako główne źródło dokumentacji (po bardziej szczegółowe kwestie zawsze odsyłam do podręcznika). Mam baaaardzo mieszane uczucia co do tego. O ile Java pokazuje, ile z tego można wyciągnąć, co tam jest o tyle proste, że jest to język kompilowany i nawet 0,5 MB wyczerpujących komentarzy nie ma żadnego wpływu na późniejsze osiągi, ale w PHP wypada się jednak trochę ograniczać. Tymczasem łatwo dojść do przesady i lakonicznie opisywać naprawdę złożone funkcje, gdzie aż prosi się o dogłębniejsze wyjaśnienie (Zend Framework, Doctrine), albo w ogóle lać bez sensu wodę w stylu:

Kod
/**
* Returns the user name.
* @return String The user name.
*/
public function getUserName()
{
  return $this->_userName;
} // end getUserName();

No bez jaj, czy taki kod naprawdę wymaga komentarza równie długiego, jak cała funkcja, kiedy nazwa funkcji mówi dokładnie tyle samo?

Korzystanie na co dzień z SVN...

Używam tego, co oferuje NetBeans. Co prawda w ogólnym rozrachunku wypada toto gorzej, niż analogiczny plugin do Eclipse'a, ale z kolei sam NetBeans wypada lepiej od Eclipse dla mnie i jakoś z tym żyję (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) . Na dysku mam parę gałęzi jednego projektu - te, nad którymi pracuję, po prostu wklepuję do nich nowy kod, później testuję, jak widzę, że nowa rzecz jako tako działa, robię commit i opisuję, co zmodyfikowałem. Co jakiś czas z kolei przesyłam kod między gałęziami (np. poprawki błędów z jakiejś gałęzi do trunk).

Miejsce prowadzenia prac

Pracuję i testuję wszystko na lokalnym komputerze. Używam Linuksa, przysiadłem do niego i tak go skonfigurowałem, że mogę bardzo prosto sprawdzić działanie skryptu na różnych wersjach PHP, w różnych konfiguracjach, poza tym wykorzystuję dość mocno lokalne domeny i kilka innych bajerków. Do bardziej wymagających rzeczy mogę zawsze uruchomić dodatkowe, zdalne stanowisko. Pod Linuksem jest to dużo prostsze do wykonania, nie ma też żadnych problemów z używaniem wersji rozwojowych czy kompilacją specjalnie pod konkretne potrzeby. System też ogólnie zużywa mniej zasobów, więc można sobie na takie zabawy pozwolić bez zamulenia reszty aplikacji.

Narzędzia debugowe

Czasem korzystam, jak faktycznie jest potrzeba.

Paradygmat programowania

Obiektówka.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 15.10.2025 - 17:26