![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 2 Dołączył: 2.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam zebranych!
Z góry przepraszam za poziom. Wymiękłam na samym początku. Próbuję przestawić myślenie na obiekty. No i wymiękłam. Nie potrafię nijak ... ani doczytać, ani wymyśleć jak do właściwości klasy nadrzędnej (dom), nadawanej w treści skryptu ($moj_dom->szerokosc_okien=2;) dobrać się z klasy pokoj. Jeżeli tej właściwości nadam wartość podczas definiowania klasy (linia 2: public $szerokosc_okien=2;), tak jak w większości podręczników w pierwszych rozdziałach widziałam) - to jak najbardziej w klasie "pokoj" jest ona widoczna, ale jak próbuję tak jak wyżej napisałam - w skrypcie to ustawić - to ni czorta jej nie widać. Powiedzcie proszę chociaż gdzie błąd myślenia, albo rzućcie hasłem według którego mam googlać. Poniżej kod. Zakomentowana linia trzecie służyła mi do testów - komentowałam sobie to 2-gą, to 3-cią oglądając efekt. Kod class dom { public $szerokosc_okien=2; // public $szerokosc_okien; } class pokoj extends dom { public $szerokosc_sciany; public function __construct ($nazwa) { $this->nazwa=$nazwa; } public function pokaz_pokoj() { if ($this->szerokosc_okien>0) $liczba_okien=$this->szerokosc_sciany / $this->szerokosc_okien; print "Na ścianie w pokoju ".$this->nazwa." można zrobić ".$liczba_okien." okna "; } } $moj_dom=new dom; $moj_dom->szerokosc_okien=2; $moj_pokoj=new pokoj('Żabka'); $moj_pokoj->szerokosc_sciany=6; $moj_pokoj->pokaz_pokoj(); Ten post edytował snake781 3.04.2009, 00:35:29 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 14:04 |