![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam dwie tabele:
dep: id | name celldep: id | namecell | id_dep Pobieram rekordy jednym zapytaniem
Dane zostają wyświetlane, jednak nazwa z tabeli dep powiela mi się dla każdego rekordu z celldep. Jak załatwić tą sprawę. Chodzi mi o stworzenie optymalnego zapytania do bazy, aby pobrane dane wczytywały się szybko. Zaznaczę że kategorii w tabeli dep jest około 30 a rekordów w celldep blisko 240. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No właśnie, moje zapytanie pobiera dane z dwóch tabel a do łączenia służy left join.
Próbowałem to zrobić za pomocą left joina, ale wychodził większy miks niż przedtem, nie wiem dokładnie na jakiej zasadzie to działa, choć czytałem trochę, ale na łopatologiczny umysł nie działa, więc prosiłbym o jakieś wskazówki lub przykład. Wiem, że jest jeszcze wersja DISTINCT, ale raczej to się nie przyda Z left join, efekt taki sam jak poprzednio:
Ten post edytował potreb 2.04.2009, 20:41:31 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 15:45 |