![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 1 Dołączył: 1.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jako początkujący programista-pasjonat PHP prosiłbym bardziej doświadczonych użytkowników o skrytykowanie mojej pracy, pokazanie mi błędów lub wyjaśnienie jak poprawić poniższy skrypt (inne metody robienia tego samego, szybkosć i funkcjonalność)
Co chciałem osiągnąć: -całkowicie oddzielić PHP od (X)HTML. -by uzupełniane były fragmenty pomiędzy {}
-by sekcje kodu mogły się powtarzać na podstawie elementów tablicy ( również zagnieżdżone )
-by w zależnosci od parametru można było włączać/wyłączać pewne sekcje (np. w zależności od tego czy zalogowany jest admin)
Dlaczego nie użyłem 'gotowych' rozwiązań: -nie chciałem mieć w plikach stylów żadnych dodatkowych form sterujących (nie licząc 2 wymienionych) jak to np. jest w smartach i większości podobnych klas -chciałem żeby kod mógł być zaimplementowany na serverach w których nie mam dostępu do plików konfiguracyjnych Założenia: -klasa wykorzystywana przez jedną osobę, nie stosowana w wielkich projektach, w których uczestniczą zespoły. -łatwa w obsłudze -w miarę szybka -do obsługi raczej małych stron Klasa:
Kod wykonujący:
Plik 'test_template.tpl'
Tekst wyświetlany:
Cierpliwym, którzy przeczytali całość i są gotowi ocenić moją pracę i pomóc w poprawieniu ewentualnych niedociągnięć lub udoskonalić tę klasę, bardzo dziękuję. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kompilacja to przetwarzanie szablonow w 2ch etapach:
1. z ladniutkiego kodu szablonu z tymi wszystkimi {wow} i {ah} i {oh} zamieniasz na kod php - to moze byc dowolnie powolne bo robisz to raz (dopoki szablon sie nie zmieni) 2. majac juz prosty kod php - podstawiasz wartosci pod zmienne i includujesz ten plik - wszystko sie ladnie wypelni, masz petelki itp - to juz ma byc szybkie/bedzie |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 07:54 |