![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Białe Błota Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak wlasnie siedze i mysle sobie, bo chce przepisac swoja aplikacje z GOD classes na prawdziwe OOP. Chce aby kazda klasa reprezentowala jeden typ danych, np. klasa Articles ma metody tworzace obiekty klasy Article, ktora posiada z kolei metody zwracajace dane danego artykulu. Ale jest problem... Artykuly w bazie danych polaczone sa relacyjnie z Article_Type, oraz Category. I problem w tym, ze klasa Article_Type to tylko article_type z DB, Category to tylko category z DB. W templejcie potrzebuje wyswietlic artykuly wraz z ich kategoria oraz typem (np. test, recenzja czy cokolwiek innego). I nie wiem, jak mam polaczyc te obiekty. Moge oczywiscie zrobic wywolanie obiektu Category z Article, ale to za kazdym wyswietleniem danych tworzy jedno zapytanie do bazy o nazwe kategorii. Ma ktos jakis pomysl?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 0 Dołączył: 25.04.2003 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Witam
Swoj maly system buduje tylko na klasach. Strukture klas buduje w stylu bazy relacyjnej. Kazda klasa jest oparta na glownych klasach db, stdio i tpl . Wszystkim zarzadza automatyczny manager ktory ma wszystko dokladnie poukladane, tzn jakie klasy istnieja z czego mozna korzystac, instaluje nowe klasy poprzez odpowiedni wlasny jezyk skryptowy. Moze php 4 jest strukturalny ale mi sie udalo stworzyc samowystarczalny system ktory nie wymaga wiecej niz trzech klikniec by zainstalowac kolejna paczke z modulem. Obslugi zmiennych mam zbudowane tak ze obsluguje to odpowiednia klasa wiec w poszczegolnych klasach wogle nie korzystam z $_POST lub $_GET wszystkim zajmuja sie odpowiednie systemy, tak samo z baza robie $db = new_db() i mam odpowiedni obiekt bazy np mysql lub pgsql lub odbc. Nie wazne jaka baza ,caly czas zmienne wygladaja tak samo. Co do zmiennych wychodzi na to samo czy mam mod_rewrite w apachu wlaczony czy nie. Klasa vars sie wszystkim zajmuje. Caly system zbudowalem tak by kolejne moduly nie musialy przetwarzac danych, dostaja juz odpowiednie dane. Podsumuwujac obiekty w php mozna swietnie wykorzystac i stworzyc wlasne API lub SDK. Pozdrawiam Wg. mnie to kolejny skrypt wg. idei MVC. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 10:09 |