![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 6.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Muszę wyciągnąć powiązane ze sobą dane z 3 tabeli: tematy, posty, użytkownicy. Zależy mi, aby każdy temat był zwracany tylko raz ... obecnie, zwracany jest tyle razy, ile postów w nim występuję. Testowałem różne złączenia, ale dokumentacja mówi, że JOIN dołącza jeden-do-wielu. Próbowałem również DISTINCT, ale zapytanie sie wysypywało gdy wskazywał na id tematu. Moje zapytanie:
Z góry dziękuję za każdą pomoc prowadzącą do rozwiązania problemu. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 6.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety to rozwiązanie nie jest skuteczne, w dodatku przy LIMIT 1 wyskakuje pod 5.1.29rc i 5.0.45 komunikat:
Cytat #1235 - This version of MySQL doesn't yet support 'LIMIT & IN/ALL/ANY/SOME subquery' To zapytanie zwraca jeden, zamiast 2 wierszy ( 2 tematy są w tej sekcji ), w dodatku niezależnie od order DESC czy ASC, zwraca pierwszy post zamiast najnowszego. posts == comments ( stąd te dziwne aliasy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) )
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 08:20 |