![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 44 Dołączył: 17.02.2004 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Potrzebuję postawić serwer na jakieś 70userów (50 + zapas 20).
Pytanie, jak najlepiej spartycjonować dysk 500GB? Drugie pytanie, ile miejsca nalezy przeznaczyć na logi? Czy są jakieś orientacyjne wartości okresowego przyrostu logów dla konkretnych usług na jednego usera? Są na to jakieś wzory, przeliczniki? -czy trzeba na chybił trafił przydzielić wielkość partycji dla logów? Ten post edytował neverever 1.11.2008, 12:37:20 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Jaki podział na partycje proponujecie na serwer www + poczta (pop, smtp) +mysql? Z tego, co miałem styczność z serwerami, to stosuję mniej więcej taki podział (wg kolejności od początku HDD/macierzy): Kod - /boot (ext2) - swap - /var - / - /home Jeśli zły, to poprawcie mnie, chętnie dowiem się na przyszłość. Pozostałe systemy plików wg wymagań, jak ~michalkjp napisał. I faktycznie - XFS mimo, że szybki i sprawny, to pad prądu i kaplica. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 20.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego, co miałem styczność z serwerami, to stosuję mniej więcej taki podział (wg kolejności od początku HDD/macierzy): Kod - /boot (ext2) - swap - /var - / - /home Jeśli zły, to poprawcie mnie, chętnie dowiem się na przyszłość. Pozostałe systemy plików wg wymagań, jak ~michalkjp napisał. I faktycznie - XFS mimo, że szybki i sprawny, to pad prądu i kaplica. Może źle się wyraziłem, bo jakie partycje to jest mniejszy problem tylko jakiej wielkości mają być? jak rozkłada się % zużycie danej partycji? 70% var a reszta nie wliczając swap 30% czy inaczej? Dlaczego ext2 a nie ext3 na boot? Ten post edytował olek69 26.03.2009, 07:02:47 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 08:43 |