Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Ułożenie PC
Buła

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.
Mam pytanie. Mianowicie: czy zwykły PC, z ze zwykłą obudową przystosowaną do stania pionowo, może równie dobrze leżeć na boku? Nie ma to wpływu na pracę wiatraczków i dysku?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
sztosz

-----

Żywotność dysku to tyle roboczogodzin, że prędzej wymienisz dysk na większy niż go zepsujesz. Wszelkie problemy wynikają z usterek, lub niestandardowych zabaw z dyskiem, czy odcięciem zasilania w złym momencie. A na jakiej podstawie sądzisz że dysk stojący pionowo ma mniejszą żywotność? Jakieś statystyki? Badania? Czy to wszechmylnieobecne przeczucie?
+Quote Post
1010

-----

Cytat(sztosz @ 15.03.2009, 19:16:07 ) *
Jakieś statystyki? Badania? Czy to wszechmylnieobecne przeczucie?

Gdzieś czytałem ciekawy artykuł na temat dysków w laptopie. Mianowicie pisali o trzymaniu laptopa z pozycji skośnej (na kolanach itp.). Pisali że wpływa to, jednak nieznacznie na żywotność dysku. Odradzali jednak trzymania laptopa "do góry nogami", ponieważ w takiej pozycji dyski prędzej ulegają uszkodzeniu.

Wiadomą rzeczą jest że dyski w laptopach są dużo mocniejsze. Mi laptop już kilka krotnie spadł z biurka będąc włączony. Upadał na różne pozycje, natomiast dysk nie ma żadnych bad sektorów. Dodam że ma prawie 2 lata.

W swoim komputerze stacjonarnym miejsce wydzielone na dysk też jest w pozycji pionowej. Jeden dość stary dysk (8 gb / samsung - około 8 letni) nie uległ z tego powodu uszkodzeniu.

Trzeba spojrzeć na to że w dzisiejszych czasach dyski są dużo bardziej wytrzymałe niż jakieś 10 lat temu. Z tego co pamiętam to wtedy przy 1 gb dyskach w porywach, wystarczyło przenieść go w torbie i przypadkowo ją zahaczyć o kolano a już było pełno bad sektorów. Dziś jednak z doświadczenia mogę powiedzieć że zdarzało mi się że dysk mi spadł (nie podłączony oczywiście) i nic mu się nie stało. Tak samo jak z przypadkiem z mojego laptopa gdzie dysk "w ruchu" nie uległ uszkodzeniu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Zadaj sobie pytanie. Czy za 10 lat jak będą dyski 500 gb za grosze, bądź całkowicie wycofają dyski magnetyczne (gdzieś czytałem o takich planach) dalej będziesz używał aktualnego dysku? Bo ja szczerze mówiąc to nie sądzę. Ceny tak idą na dół że sprzęt wymienia się co kilka lat.
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 11.10.2025 - 20:03