![]() |
![]() |
-lukasamd- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
ostatnio w poprawkach wydawanych do niektórych skryptów (np. PHP-Fusion) widzę, iż konstrukcja IF typu: (kod całkowicie przykładowy)
jest zamieniana na:
Jest jakaś różnica w kwestii bezpieczeństwa? Jeżeli tak, na czym ona polega? Ten post edytował lukasamd 18.03.2009, 15:54:19 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 10 Dołączył: 30.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No i zaczyna się odwieczna kłótnia między programistami jak należy formatować swój kod (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) . Każdy ma swoje nawyki.
Ja na przykład preferuje otwieranie klamerki w tej samej linijce bo denerwuje mnie jak cała linijka wykorzystana jest tylko do jednej klamerki. Kod jest wtedy bardzo "żadki". Mam w pracy kolegę który nie daje się przekonać do stosowania klamerek jeśli po if wykonuje jedną instrukcje. Jest to dość irytujące i kilka razy było powodem głupich błędów, zwłaszcza jak terminy naglą a zmiany w kodzie wykonać trzeba szybko. Dlatego gorąco polecam stosowanie klamerek dla każdego if-a, for-a, while-a, foreach-a itp. W razie jakbyś zaczął się nad tym głębiej zastanawiać pomyś sobie jakie problemy lubisz rozwiązywać jako programista: 1) jeśli coś to robie coś tam ale jeśli coś innego to robie coś innego 2) jeśli coś to to robie coś. Ja wole te drugie dlatego zawsze po if-ie robie klamerkę. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 01:05 |