![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 12 Dołączył: 16.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mimo iż wiem wiele na temat php, nie jestem jakimś ekspertem, więc proszę o wyrozumiałość. Chciałbym napisać swojego CMSa (własnego, bezpiecznego, na wzór innych).
Aby to zrobić, trzeba by napisać.... jakiś framework. Nie wiem wiele o tym, ale z tego co zrozumiałem z Wikipedii ułatwia tworzenie modelu (szablonu) jakiegoś projektu - na przykład strony WWW. Pomyślałem, że bezpieczniej będzie, jak wszystkie ważne zmienne umieszczę w pliku php z tablicą $_AXF (ma to trochę wspólnego z nazwą tego mojego "frameworka"). Ta tablica jest w oddzielnym pliku. Tak więc zacząłem pisać klasę pages, która będzie odpowiadać za każdą stronę. Treść stron to po prostu pole w tabeli "strony".
Mam parę pytań co do swojej klasy. 1. Czy umieszczenie w jednej klasie metod statycznych i tych, co trzeba do ich użycia zmiennej jest w porządku? 2. Czy lepiej, aby ta jedna klasa służyła do wszystkiego wiązanego ze stronami (dodawanie, edycja, wyświetlanie...), czy lepiej, abym stworzył kilka mniejszych ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Cytat A jak chcesz mieć w pełni Twoją (tym razem bez cudzysłowi) to napisz sobie jeszcze własny język programowania, bo przecież w PHP to dziesiątki gotowych rozwiązań masz. Później własny serwer..., następnie własny OS, maszyne, itd Cytat Własny komputer w piwnicy też zrobisz? BIOSa do niego nie zapomnij napisać. Czasami lepiej korzystać z gotowych, sprawdzonych rozwiązań. Framework zastępuje tylko część pracy, związaną głównie z wewnętrznym działaniem modelu MVC, ale nie wykona za ciebie całego systemu. Więc bez obaw korzystaj z czego się da, nikt ci nie zarzuci, że to nie ty to napisałeś Myślę, że Koledzy trochę za bardzo "przesadzili" co do tworzenia własnych rozwiązań. Zgadzam się z twierdzeniem, że pisanie narzędzi w stylu Symfony czy ZF mija się z celem, ale pojęcie "framework" nie ogranicza się tylko do tego typu systemów. Ja na przykład na potrzeby tworzonych przez siebie aplikacji napisałem sobie (i ciągle rozwijam o nowe moduły) taki a'la framework, oparty na architekturze MVC. Poza podstawowym zadaniem tego frameworka (czyli podziału aplikacji na logikę, przetwarzanie danych i ich prezentację), stworzyłem w nim szereg klas, które ułatwiają mi tworzenie pewnych standardowych, powtarzających się elementów aplikacji (tabelki z listami np. rekordów w bazie danych, formularze, linki, upload plików, sortowanie wyników w tabelach, prosta wyszukiwarka, zaawansowana wyszukiwarka itp.). Metody w tych klasach mają za zadanie maksymalnie ułatwić mi budowę nowych modułów aplikacji bez konieczności np. tworzenia szablonu Smarty i przetwarzania w nim foreach-em wyników z bazy, aby wyświetlić kompletną tabelę. Po prostu - tworzę sobie obiekt klasy "Table", do niego jedną metodą przesyłam nagłówki kolumn, do drugiej metody przesyłam tablicę asocjacyjną zawierającą wynik zapytania do bazy, trzecia metoda zwraca mi gotową tablicę. Plus klasy do obsługi połączeń z bazą, obsługi $_SESSION czy też tablic $_GET i $_POST. Jest to jedynie forma uproszczenia sobie pracy, a nie chęć konkurowania z ZF czy Symfony. Po prostu do niektórych prostszych aplikacji stosowanie ZF to próba naprawy Malucha młotem pneumatycznym. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 15:25 |