![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 12 Dołączył: 16.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mimo iż wiem wiele na temat php, nie jestem jakimś ekspertem, więc proszę o wyrozumiałość. Chciałbym napisać swojego CMSa (własnego, bezpiecznego, na wzór innych).
Aby to zrobić, trzeba by napisać.... jakiś framework. Nie wiem wiele o tym, ale z tego co zrozumiałem z Wikipedii ułatwia tworzenie modelu (szablonu) jakiegoś projektu - na przykład strony WWW. Pomyślałem, że bezpieczniej będzie, jak wszystkie ważne zmienne umieszczę w pliku php z tablicą $_AXF (ma to trochę wspólnego z nazwą tego mojego "frameworka"). Ta tablica jest w oddzielnym pliku. Tak więc zacząłem pisać klasę pages, która będzie odpowiadać za każdą stronę. Treść stron to po prostu pole w tabeli "strony".
Mam parę pytań co do swojej klasy. 1. Czy umieszczenie w jednej klasie metod statycznych i tych, co trzeba do ich użycia zmiennej jest w porządku? 2. Czy lepiej, aby ta jedna klasa służyła do wszystkiego wiązanego ze stronami (dodawanie, edycja, wyświetlanie...), czy lepiej, abym stworzył kilka mniejszych ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko widzisz... Ty chyba nie do końca rozumiesz czym jest FW. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) FW to nie jakiś tam CMS, że pokażesz stronę znajomym, a oni Ci powiedzą eee... wyklikać kilka opcji w ACP, wrzucić szablon to i ja potrafię
FW to tylko narzędzie pomocnicze. Nikt Ci się nie przeczepi a... stronę w Symfony to i ja sobie potrafię w 15 min strzelić. I strona będzie wtedy jak najbardziej "w pełni Twoja". A jak chcesz mieć w pełni Twoją (tym razem bez cudzysłowi) to napisz sobie jeszcze własny język programowania, bo przecież w PHP to dziesiątki gotowych rozwiązań masz. Później własny serwer..., następnie własny OS, maszyne, itd. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 05:26 |