![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 12 Dołączył: 16.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mimo iż wiem wiele na temat php, nie jestem jakimś ekspertem, więc proszę o wyrozumiałość. Chciałbym napisać swojego CMSa (własnego, bezpiecznego, na wzór innych).
Aby to zrobić, trzeba by napisać.... jakiś framework. Nie wiem wiele o tym, ale z tego co zrozumiałem z Wikipedii ułatwia tworzenie modelu (szablonu) jakiegoś projektu - na przykład strony WWW. Pomyślałem, że bezpieczniej będzie, jak wszystkie ważne zmienne umieszczę w pliku php z tablicą $_AXF (ma to trochę wspólnego z nazwą tego mojego "frameworka"). Ta tablica jest w oddzielnym pliku. Tak więc zacząłem pisać klasę pages, która będzie odpowiadać za każdą stronę. Treść stron to po prostu pole w tabeli "strony".
Mam parę pytań co do swojej klasy. 1. Czy umieszczenie w jednej klasie metod statycznych i tych, co trzeba do ich użycia zmiennej jest w porządku? 2. Czy lepiej, aby ta jedna klasa służyła do wszystkiego wiązanego ze stronami (dodawanie, edycja, wyświetlanie...), czy lepiej, abym stworzył kilka mniejszych ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 12 Dołączył: 16.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym bardzo zrobić coś samemu, bo swoją ostatnią stronę napisałem kilka lat temu i w dodatku bardzo kiepską. Dlatego na razie nie chcę korzystać z żadnych pomocy, typu Zend, Smarty i jakieś tam inne, tylko napisać coś samodzielnie. Jak skończę swoją stronkę, to zacznę się przyglądać pomocniczym mechanizmom.
Jak patrzyłem po podpisach, to chyba każdy z modów/przyjaciół/adminów i osób, które się liczą na tym forum mają swoją stronę. Taką prawdziwą, którą można pokazać kumplom. Też chciałbym taką zrobić, ale żebym mógł powiedzieć, że to tylko moje dzieło (jeżeli robisz coś bez pomocy to zawsze jest się później bardziej uradowanym, niż jak się tylko rozbuduje jakiś projekt) Ten post edytował Asmox 18.03.2009, 07:00:25 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 640 Pomógł: 44 Dołączył: 8.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak patrzyłem po podpisach, to chyba każdy z modów/przyjaciół/adminów i osób, które się liczą na tym forum mają swoją stronę. Ja mam napisaną za pomocą Django (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 01:09 |