Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [js]Zmiana opcji w select po kliknięciu w link
Adrian1207

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Mam problem z pewnym dość obszernym formularzem. Aby był on czytelny i wygodny, stwierdziłem że najlepsze będzie użycie JS i tak zrobiłem, ale z jedną rzeczą mam kłopot. Mianowicie zmiana opcji w select po kliknięciu w odnośnik. Na początek użyłem takiego skryptu: SKRYPT
Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie to, że zmiana contentu ma się odbyć po kliknięciu w link, a nie po wybraniu z innego selecta, więc spróbowałem zastosować skrypt który po kliknięciu w odnośnik zmieniał mi na wybraną pozycję pierwszego selecta, niestety przy takim rozwiązaniu ten drugi się nie aktualizował. Celem jest osiągnięcie tego, żeby user miał mapkę województw i obok listę <select> gmin w klikniętym województwie, czyli wchodzisz, masz mapkę na której jest mapa odnośników i po kliknięciu w jeden z odnośników po prawej bez przeładowania pokazuje Ci się lista gmin w tym województwie. Wszystko mam gotowe poza tym skrypcikiem. Pytanie moje jest takie, jak zmienić skrypt do którego link podałem tak aby można było ustawić href="java script: costam;" i taki odnośnik zmieniałby opcje w select?

Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
erix

Grupa: Moderatorzy

Cytat
Teraz pozostało listę tysięcy gmin wsadzić jakoś do tego cudeńka JS, no ale to już jakoś może sobie poradzę.

No, nie radzę... Może teraz silniki JS są wydajniejsze, ale z tego, co kiedyś kiedyś czytałem, to przy tysiącach rekordów w tablicy JS engine się po prostu wykrzaczał albo mulił.

Lepiej pobieraj listę AJAX-em.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 10.10.2025 - 13:58