![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 12 Dołączył: 16.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mimo iż wiem wiele na temat php, nie jestem jakimś ekspertem, więc proszę o wyrozumiałość. Chciałbym napisać swojego CMSa (własnego, bezpiecznego, na wzór innych).
Aby to zrobić, trzeba by napisać.... jakiś framework. Nie wiem wiele o tym, ale z tego co zrozumiałem z Wikipedii ułatwia tworzenie modelu (szablonu) jakiegoś projektu - na przykład strony WWW. Pomyślałem, że bezpieczniej będzie, jak wszystkie ważne zmienne umieszczę w pliku php z tablicą $_AXF (ma to trochę wspólnego z nazwą tego mojego "frameworka"). Ta tablica jest w oddzielnym pliku. Tak więc zacząłem pisać klasę pages, która będzie odpowiadać za każdą stronę. Treść stron to po prostu pole w tabeli "strony".
Mam parę pytań co do swojej klasy. 1. Czy umieszczenie w jednej klasie metod statycznych i tych, co trzeba do ich użycia zmiennej jest w porządku? 2. Czy lepiej, aby ta jedna klasa służyła do wszystkiego wiązanego ze stronami (dodawanie, edycja, wyświetlanie...), czy lepiej, abym stworzył kilka mniejszych ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 12 Dołączył: 16.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie, nie źle mnie zrozumiałeś Crozin. Mam książkę o PODSTAWACH PHP pt. "Praktyczny kurs PHP5" autorstwa Marcina Lisa. Niestety są to tylko podstawy, a ja chciałbym dalej rozwijać swoją wiedzę o PHP (znaczy się, że opanowałem podstawy).
Co do wykorzystania Frameworków... Nie wiem, czy to źle, ale ja zawsze wolę wszystko zrobić samemu tj. w tym wypadku napisać własnego Frameworka, nawet jeśli będzie on nie tak dobry jak pozostałe. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 640 Pomógł: 44 Dołączył: 8.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do wykorzystania Frameworków... Nie wiem, czy to źle, ale ja zawsze wolę wszystko zrobić samemu tj. w tym wypadku napisać własnego Frameworka, nawet jeśli będzie on nie tak dobry jak pozostałe. Własnego frameworka nie napiszesz - nie coś co mogło by być nazywane frameworkiem obok CakePHP, CodeIgniter, czy Symfony. To nie jest coś co nawet doświadczony programista pisze "od tak". Zamiast męczyć się z bezproduktywnym klepaniem kodu "prawie jak framework" naprawdę polecam skorzystanie z jakiegoś. Masz gotowy szkielet pod tworzenie aplikacji www o konkretnym działaniu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 15:25 |