![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 12 Dołączył: 16.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mimo iż wiem wiele na temat php, nie jestem jakimś ekspertem, więc proszę o wyrozumiałość. Chciałbym napisać swojego CMSa (własnego, bezpiecznego, na wzór innych).
Aby to zrobić, trzeba by napisać.... jakiś framework. Nie wiem wiele o tym, ale z tego co zrozumiałem z Wikipedii ułatwia tworzenie modelu (szablonu) jakiegoś projektu - na przykład strony WWW. Pomyślałem, że bezpieczniej będzie, jak wszystkie ważne zmienne umieszczę w pliku php z tablicą $_AXF (ma to trochę wspólnego z nazwą tego mojego "frameworka"). Ta tablica jest w oddzielnym pliku. Tak więc zacząłem pisać klasę pages, która będzie odpowiadać za każdą stronę. Treść stron to po prostu pole w tabeli "strony".
Mam parę pytań co do swojej klasy. 1. Czy umieszczenie w jednej klasie metod statycznych i tych, co trzeba do ich użycia zmiennej jest w porządku? 2. Czy lepiej, aby ta jedna klasa służyła do wszystkiego wiązanego ze stronami (dodawanie, edycja, wyświetlanie...), czy lepiej, abym stworzył kilka mniejszych ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zainteresuj się wzorcem rejestru, korzysta z niego m.in. symfony. Wzorzec ciekawy, wręcz stworzony do konfiguracji (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) . Co do samego CMSa - radziłbym oddzielić PHP od HTML, inaczej niezły bałagan się zrobi. Zrób coś w rodzaju widoku (z MVC), czyli klasy z dynamicznie generowanymi polami, które ustawiasz w PHP, i ładowania w niej prostego szablonu, czyli zwykły kod HTML + PHP (ale tylko generujący HTML), korzystający ze zmiennych tej klasy. I wtedy w klasie np. Pages ustawiasz sobie tylko $this->view->error = 'Wystąpił błąd' a w widoku if (isset($this->error)) (...) itp.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 19:11 |