![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 663 Pomógł: 6 Dołączył: 3.06.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W systemie MVC tylko modele powinny być obietami - do takich wniosków doszedłem. Czy słusznie ?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Programuję w PHP'ie od 2003 roku, jeden projekt do dziś dnia u klienta aktualizuję. Błędem było napisanie go strukturalnie bo rozbudowa jego byłaby o wiele prostsza jakby był obiektowo napisany (fakt, że wtedy obiektowość w PHP kulała).
Dziś nie piszę dużo małych projektów, za to mam na utrzymaniu cztery duże i to mi wystarczy by żyć na odpowiednim poziomie i mieć sporo czasu dla siebie. --- edit ---- Jeśli dla Ciebie kontroler to zwykły przełącznik to znaczy, że w ogóle nie potrzebujesz obiektów do niczego. U mnie kontroler robi bardzo dużo, i zapisanie tego strukturalnie było masochizmem zamierzonym Ten post edytował Kocurro 13.03.2009, 11:06:02 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 663 Pomógł: 6 Dołączył: 3.06.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli dla Ciebie kontroler to zwykły przełącznik to znaczy, że w ogóle nie potrzebujesz obiektów do niczego. U mnie kontroler robi bardzo dużo, i zapisanie tego strukturalnie było masochizmem zamierzonym Dążę do tego żeby kontroler robił jak najmniej - żeby był tą częścią aplikacji której nie da się upakować w żaden poziom abstrakcji. @bim2 Masz chyba podobne podejście do Kocurro. Kontrolery robią u Ciebie dużo. W moim przypadku dodawaniem np usera zajmuje się model - $user->manager->addAccout($args). Nie bardzo rozumiem przykąłd jaki podałeś. Dlaczego metoda addUserForm() miałaby tworzyć url do FAQ? Jeśli formularz miałby mieć w stopce link do FAQ to moim zdaniem powinno być to zawarte w widoku. Nie wydaje mi się też aby musiały istnieć procedury generujące linki. Próbuję tak ustawić .htaccess'a aby było to zbędne. Ten post edytował Black-Berry 13.03.2009, 11:21:13 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 13:11 |