![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 12 Dołączył: 16.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
wpadłem na oryginalną koncepcję średniej strony internetowej jednocześnie wykorzystując szablon, a w plikach dołączeniowych nadawać zmiennym odpowiednie wartości. Niestety mam pewien problem, mianowicie mając taki kod:
Dużym problemem jest to, że zmienna $title jest w plikach dołączanych i w związku z tym zanim się ona załaduje, tytuł jest już gotowy ale bez tej zmiennej. Czy ma ktoś z was pomysł na rozwiązanie tego problemu ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 12 Dołączył: 16.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znaczy jeśli chodzi o includowanie plików, to te linijki miały po prostu oznaczać, że ten kod ma się tam pojawić (zastosowałem już mechanizmy zabezpieczające i tak dalej, tylko wpisałem taki prosty kod, aby wszystko było przejrzyście). Więc o to się nie musicie martwić. Bardziej mnie martwi jak wyciągnąć tą zmienną.
Ten napis Zmienna wpisałem, ponieważ na początku myślałem, że nic się w ogóle nie chce pojawić. Nie wiem, czy dobrze mnie zrozumieliście, więc może wytłumaczę jeszcze raz: Każdy plik, którego mogę wrzucić treść do szablonu ma na samym początku zmienną z opisem tytułu. Nie mogę jednak go wgrać, ponieważ najpierw jest pobierana zmienna z tytułem (której jeszcze tak naprawdę nie ma), a potem jest includowana treść razem ze zmienną. Mephistofeles o .html też się nie martw - w konfiguracji serwera dopisałem linijkę przetwarzającą kod php także w plikach z rozszerzeniem .html Sorry, że odświeżam, ale jakoś nikt mi nie odpowiedział, a problem został :/ . Żeby nie było, że chcę gotowca, wymyśliłem parę rozwiązań. ROZWIĄZANIE I Utworzenie pliku na przykład strona.phtml, w którym są zmienne, używane w szablonie: 1. Przez zmienne:
2. Przez tablice asocjacyjne 3. Przez utworzenie klasy page, i różnych fajnych pól/metod ROZWIĄZANIE II Polegałoby na tym, aby wszystkie potrzebne rzeczy, które mogą się różnić, trzymać w bazie danych, na przykład tabeli pages Kod |page_id|page_title|page_content| itd...1. Dzięki klasie pobierać te dane i potem je wrzucać w odpowiednie miejsca. 2. Używać statycznych funkcji zwracających dane. albo wypisujących je w odpowiedniej postaci. Które rozwiązanie by nie było najlepsze, najchętniej (nie koniecznie) zrobiłbym to używając OOP, ponieważ wydaje mi się to dobrym rozwiązaniem. A może wy macie jakiś sposób ? Ten post edytował Asmox 12.03.2009, 22:22:37 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 12:42 |