![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
temat wydzielony od: http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=9078
Chodzi o sprawdzanie licz czy są pierwsze. Cytat Najprosciej (choc nie najwydajniej) sprawdzic podzielnosc liczby X przez wszystkie liczby calkowite od 2 do sqrt(X) (sqrt - pierwiastek kwadratowy). Jesli się przez ktorakolwiek z nich dzieli to nie jest to liczba pierwsza (wyjatkiem jest liczba 2, ktora jest liczba pierwsza). Najprościej jest podzielić przez wszystkie liczy pierwsze mniejsze od sqrt(X) i większe od 2.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam program w C, który generuje ustaloną liczbę liczb pierwszych.
pierwsze c Kod #include <stdio.h> pierwsze.h#include "pierwsze.h" int dividable( const int, const int[] ); int main( int argc, char * argv[] ) { int nrs[ARRSIZE] = { 2, 3, NULL }, i = 1, curr = 3; #ifdef DEBUG fprintf( stderr, "array address: 0x%xn", nrs ); #endif puts( "1: 2n2: 3" ); while( ( curr += 2 ) && ( ( i + 1 ) < ARRSIZE ) ) { if( ! dividable( curr, nrs ) ) { nrs[++i] = curr; nrs[i+1] = NULL; printf( "%d: %dn", (i + 1), curr ); #ifdef DEBUG if( ! ( ( i - 1 ) % NOTIFY ) ) fprintf( stderr, "found %dn", i ); #endif } } return 0; } int dividable( const int nr, const int nrs[] ) { int i = 0; do { #ifdef DEBUG fprintf( stderr, "checking: %d %% %dn", nr, nrs[i] ); #endif if( ! ( nr % nrs[i] ) ) return 1; } while( ( nrs[++i] != NULL ) && ( nrs[i] < ( nr / 2 ) ) ); return 0; } Kod // Delete line below if you don't want to have debugging shit on the screen Co prawda tutaj mam łatwiej, bo korzystam z wytworzonej wcześniej tabeli liczb pierwszych. Pamiętam, że jak generowałem pierwszy milion to sżło chyba z pare godzin ( ale niedużo ).
#define DEBUG 1 // How many numbers do you wanna get #define ARRSIZE 10 // Each how many numbers do you wanna be notified ? ( ignored if debug offed ) #define NOTIFY 2 Aha, i dziele przez wszystkie mniejsze od połowy, bo szczerze mówiąc, nie umiałem podlinkować od biblioteki math. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 07:06 |