![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 663 Pomógł: 6 Dołączył: 3.06.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastanawiam sie czy 2 skrypty php mogą zacząć wykonywać się równolegle? Przy jednym procesorze to chyba niemożliwe prawda? A co jeśli serwer jest wieloprocesorowy? Czy wtedy mogą wykonywać się obok siebie?
Czy jeśli nie wykonują się równolegle to po co korzystać z LOCK TABLES? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 663 Pomógł: 6 Dołączył: 3.06.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiem że programy wykonują się równolegle. Nie byłem tylko pewny jak to się ma do styku Baza/Aplikacja. Jak więc równoległy proces PHP reaguje np na TABLE LOCK? Ustawia się w kolejce i czeka aż tabela się zwolni czy zaprzestaje odczytu lub zapisu do bazy?
Druga sprawa jaka mnie martwi to czy powinno się ustawiać LOCK na tabeli przed rozpoczęciem transakcji? Obawiam się o bazę mySQL która ostatnio mi się wykrzaczyła z niewyjaśnionych przyczyn. Ten post edytował Black-Berry 4.03.2009, 13:29:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Druga sprawa jaka mnie martwi to czy powinno się ustawiać LOCK na tabeli przed rozpoczęciem transakcji? Obawiam się o bazę mySQL która ostatnio mi się wykrzaczyła z niewyjaśnionych przyczyn. Według mnie to baza danych powinna o to zadbać. Jeśli robisz kilka SELECT'ów, to wykonują się one po kolei. Jeśli wysyłasz na raz dwa zapytania, np. INSERT i SELECT, to baza danych zadba o to, żeby podczas operacji INSERT tabelka była zablokowana. Czyli zapytanie SELECT wykona się chwilkę później. Dla Ciebie, jako programisty PHP nie ma to zbytniego znaczenia, bo Ty wysyłasz zapytanie i czekasz na odpowiedź z wynikiem. Jeśli nabredziłem, to mnie poprawcie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 04:37 |