![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam i mam pytanie takie troche dziwne jako ze nigdy nie uzywalem plikow XML a chcialem poszerzyc moja wiedze na temat Webmasteringu chcialbym was sie zapytac do czego uzywacie wlasnie pliki XML.
Z tego co rozumiem maja one za zadanie reprezentowac jakies dane troszeczke jak pliki z powerpointa? Np mam pliki *.ini do konfiguracji modulow i zastanawiam sie czy nie zastapic ich plikami XML. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Ale sęk w tym, że nie każdy zna PHP, a jeśli chodzi o jego składnię, to dużo łatwiej popełnić w nim błąd coś modyfikując. Zwróć uwagę, że w przypadku JSON np. cudzysłowy stosowane są zazwyczaj wtedy, jeśli to konieczne (np. spacja w ciągu).
Cytat XML może być stosowany do konfiguracji, ale chyba nie ma sensu bawić się takie zbędne bajery (obojętnie czy to XML, czy inny format) Jeśli dobrze myślę, to JSON jest szybciej parsowany ze względu na prostszą strukturę i brak konieczności sprawdzania np. domknięć tagów, prologów, itp. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 29.09.2025 - 03:31 |