![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Średnio orientuję się we Frameworkach, ale chciałbym przebrnąć przez tą dziedzinę programowania. Wydaje mi się, że najlepiej jest popróbować doświadczeń z każdym po kolei. Dobrze, tylko w jakiej kolejności ? Wstępnie mój rys wygląda tak: 1. Code Igniter + Kohana (jakiś lekki projekt w celu zrozumienia istoty frameworków) 2. CakePHP (dla zasady) 3. Symfony (coś trochę większego, ale nadal prostego) 4. Zend Framework (próba porwania się na coś dużego - może w dalekiej przyszłości zostanie przy tej technologii, zdobywanie doświadczenia oraz próba zdania certyfikatu). Bardzo proszę o sugestie w tej ścieżce rozwoju. Może coś pominąłem ? Może macie inne zalecenia ? Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Ten post edytował kodereq 27.02.2009, 13:34:06 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 12 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sam zaczynalem od CI, pozniej Kohana, nastepnie bardzo latwo przenioslem sie na Zenda. Podobno Kohana dosyc dynamicznie sie rozwija, ale kiedys nie mialem problemu z przesiadka Kohana -> Zend, bardzo duze podobienstwo.
Wg mnie masz wybor ograniczony do Zend i Symfony. Zend jest napewno prostrzy, jednak swoja elastycznoscia moze uczyc zlych nawykow. Z drugiej strony, idize w strone symfony, zaczyna byc coraz to bardziej hermetyczny - np mozesz teraz jak w symfony, tworzyc caly projekt odpalajac skrypt incubator'a. (przynajmiej tak to ma dzialac, nie probowalem jeszcze) Uwazam, ze symfony to poziom wyzej, chociazby ze wzgledu na ORM. Warto poznac te dwa FM, przynajmiej po to,zeby sie dalej rozwijac albo zeby byc atrakcyjniejszym na rynku pracy. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 11:52 |