![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Na samym początku chciałbym pochwalić wprowadzenie modułu "Pomógł". Bardzo ułatwia wyszukiwanie dobrego rozwiązania danego tematu. Uważam, że nie posiada wad jednakże coraz bardziej widać jedno powszechne zjawisko na forum które coraz bardziej mnie irytuje a dokładniej Odpowiadanie postem prawie identycznym co poprzednika
Oto przykład: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=114347&hl= Autor tematu dostał to co potrzebuje. Link do funkcji slideToggle, którą Andy potrzebował. Ok super problem rozwiązany. Ale co dalej widzę? Cytat a tak w ogóle to w jquery jest funkcja toggle - tak najprościej. Nie mogłem się powstrzymać z zażenowanie i dopisałem post z odpowiednim pytaniem do axzx. Na co on nadal odpowiada Cytat a nie prościej Kod $('#id').toggle('slow'); I moje pytanie brzmi: Po co dodaje się porady, które mówią o tym samym co posty wyżej? Odpowiedź jest banalna. By nazbierać sobie punkcików "pomógł" I teraz warto się zastanowić czy to jest normalne zachowanie? Jak dla mnie jest to nadwyraz dziecinne i w stylu "HA Mam więcej "pomógł" od ciebie jestem zaj......". Kolejny przykład http://forum.php.pl/index.php?showtopic=113606&hl= Przecież w pierwszym odpowiedzianym poście jest ładna linijką która odpowiada na pytanie autora. Ale nie trzeba było podać inną metodę żeby zebrać "punkcik". Jeżeli ktoś zapyta "A może autor chciał inną metodę?", to odrazu odpowiadam "To by to napisał". I tutaj mój mały apel do użytkowników Zachowujcie się jak dojrzalsi ludzie, którzy pomagają z chęci niesienia pomocy a nie z czysto próżnych/samolubnych pobudek Oczywiście przykładów znajdzie się więcej i z góry przepraszam, że użyłem akurat tych w których się udzielałem ale to były przypadki które wyszukałem na szybko i te zapamiętałem. Wiem, że nie zwalczę całkowicie takiej sytuacji, ale może jednego/dwóch użytkowników weźmie sobie moje słowa do serca i nie będzie tego robił. P.s. W pełni usprawiedliwione są przypadki gdy post pod postem wystąpił w bardzo krótkim odstępie czasowym i oba zostały oznaczone jako "pomógł". Ten post edytował wookieb 21.02.2009, 20:50:41 -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie chciało mi sie czytać całego posta, ale ja widze to tak. Jeśli rozwiązanie jest banalnie proste i looknięcia do linku podanego przez usera wystarczy (nieważne czy to manual czy blog) to za to powinno otrzymac się pomógł. Nawiązujac do tematu odczytywania nazwy pliku bez rozszerzenia, ~phpion podał proste rozwiązanie jako link do manuala. Jeśli user by tam wszedł w 30sec by zakapował co i jak. Niestety widać, że liczył na gotowca. Z góry da się ustalić kto czego potrzebuje, bo jak założenie jest złożone to też ciężko wypisywać komuś 20 funkcji
![]() Nie podchodźmy do skrajności szukania dziury w całym, poprzez różne definicje. Nie jesteśmy prawnikami. :[ Przecież na logikę, większość jest w stanie zobaczyć po jednym, dwóch postach na jakim poziomie albo ile user potrzebuje do rozwiązania problemu. Jeśli widzę osobe którą znam z forum i która ma cięższy problem, a ja znam rozwiązanie to oczywiście podam gotowy kod, z którego ta osoba wyciągnie wnioski. Ale kiedy widzę pytanie jak wypisać tablicę (tak btw. user wie co to tablica associacyjna a nie umie jej wypisać? ;d) to wiem, że muszę wskazać link do manuala/kursu z którego POWINIEN user wyciągnąć wnioski. Przecież jak mu dasz gotowiec to zaraz na forum się spyta "A jak dodać do tego jeszcze numer gadu gadu?". Kreujmy przyszłość, bo w małym stopniu ona od nas zależy ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 21:33 |