![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 1 Dołączył: 8.02.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Hej,
Który framework według Was jest lepszy? Symfony czy Zend? I dlaczego? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 21.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W takim razie nie ma sensu czytać dalej Twojego postu gdyż nie będzie na wysokim poziomie merytorycznym. Jeżeli nie widzisz różnic między tymi FW to jakich Ty różnic byś się spodziewał? //Edit: Przeczytałem Twoje + i - i się nie pomyliłem... no to pokaż mi te różnice.. co takiego zauważasz w Symfony oprócz generatorów i narzuconej struktury? no jest fajny etap deweloperski z logami itd. ale cóż więcej ? Nie wiem jak jest naprawdę ale czytałem że ludzie mja problemy z odpaleniem aplikacji opartej o Symfony na serwerach współdzielonych. To jednak wada. Czyli według Ciebie Zend Framework w ogóle nie ma wad, jest frameworkiem doskonałym? 1. A jakie to cuda powstają z generatorów? Generatory w większości przypadków(nie w każdym) pozwalają na dużo szybsze pisanie całej aplikacji. 2. Czy można w ogóle to uznać za +? W Symfony masz Propel i Doctrine, które są oficjalnie wspierane. A Zend_Db znowu nie jest takie wspaniałe. 3. W przeważającej ilości przypadków jest to minus, gdy np. ktoś po Tobie przejmie ten kod, to minie sporo czasu zanim się zorientuje w całej strukturze katalogów. W Symfony ten problem nie występuje, bo jest wszystko z góry "narzucone" i każdy kto przejmie po Tobie kod będzie wiedział co gdzie się znajduje. Nie uważam że jest idealny bo nie znam wszystkich ale: Ad1. Może moje uprzedzenie do czegoś co się robi samo, ale wywala tego na konsole tyle że odechciewa się ogarniania. Ad2. można używac doctrine i propela do ZF trzeba dodać ale nie jest to większym problemem Ad3. Jest 1 zalecana struktura katalogów i mając na względzie że ktoś będzie ten kod dalej rozwijał warto ją zastosować. //EDIT: Kurcze, nie pisze tego żeby rozpętać jakiegoś flame'a. Po prostu chcę wiedzieć dlaczego Symfony a nie Zend, co takiego jest w Symfony że się pisze o nim jak o frameworku a o Zendzie jak o zestawie libów? No nie wierze że tylko te generatory o tym decydują. Chciałbym poznać konkretne argumenty dlaczego miałbym zacząć korzystać z Symfony (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował pejotr 23.02.2009, 12:34:19 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 07:07 |