Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [MYSQL]Ilości zapytań do bazy danych na stronie
Larges

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, temat dość dziwny ale poruszę.

Czy moglibyście "pochwalić się" ile w Waszych projektach (tych większych, bardziej okazałych) potrafi być zapytań do bazy danych na podstronach, które wręcz od nich kipią?

Wiadomo - nie ma czym się chwalić, ale chciałbym po prostu zobaczyć jak te ilości mają się do np. moich.
Szukałem w necie podobnych wątków, znalazłem jeden w którym podane jest, że forum PHPBB jest niezbyt zoptymalizowane, ponieważ są podstrony na których ma 60 zapytań (nie sprawdzałem, jedynie przytaczam cudzą wypowiedź).

Moglibyście napisać jak jest z Waszymi projektami (bez wymieniania www jeśli nie chcecie) lub podać wieści odnośnie projektów darmowych ala joomla itd?

Druga sprawa. Działam na serwerze dedykowanym na którym jest kilka serwisów i m. in sklep oscomerce.
W statusie w PHPmyAdmin mam następujący zapis:

Cytat
Serwer MySQL działa przez 10 dni, 2 godzin, 53 minut i 47 sekund. Początek pracy: 08 Lut 2009, 17:04.

Statystyki zapytań: Od rozpoczęcia jego pracy, do serwera zostało wysłanych 52 981 632 zapytań.

Nie wiem jak wiele może ta maszynka wytrzymać bo nie znam żadnego maksymalnego progu ;] Nasuwa się drugie pytanko, tak z ciekawości - jakie Wy macie statystyki zapytań ? Dodam że wszystkie serwisy na tym serwerze generują dzienny ruch ok 6500 (uu).

Na odpowiedzi na 1 pyt. zależy mi najbardziej (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/rolleyes.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Pilsener

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Spróbuję policzyć, dla prostego CMS'a:

- generator menu - jedno zapytanie
- generator meta - jedno zapytanie
- dołączanie modułów - jedno
- paneli - także jedno
- styli - kolejne
- templatów - znów jedno

W sumie 6, żeby wygenerować sam szkielet

Do tego dochodzi średnio jedno zapytanie na każdy moduł:
- artykuły/system newsów etc. - jedno zapytanie, czasem dwa
- kursy walut - jedno
- losowa fotka - jedno
- tagi - jedno

Czyli około 10-ciu dla prostej strony. Oczywiście wiadomo, że zapytanie a zapytanie to różnica, podobnie jak struktura bazy - można jednym zapytaniem bazę zamulić, więc ilość zapytań nie jest jakimś wyznacznikiem, czasem warto napisać dwa proste zapytania niż jedno bardzo skomplikowane.

Najwięcej zapytań pojawia się wtedy, jeśli użytkownicy wykonują jakąś akcję -wyszukiwanie, edycja etc. - jednak dla zwykłego wyświetlania treści nie powinno być więcej niż 15 zapytań - i to dla serwisu pełną gębą, a nie jakiegoś bloga - tak ja uważam.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 27.12.2025 - 17:54