Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Cachowanie w Smaty
RafaelX

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
Planuje otworzyć dość duży portal, i nie wiem czy włączyć czy wyłączyć opcje cachowania, chciałem zrobić tak, ze cachowanie jest włączone, jak użytkownik zmieni coś we własnym profilu, dane z cachu jego strony zostają usunięte, wydawało mi się to dobrym rozwiązaniem jednak, doszedłem do wniosku, że jeśli każda strona ma co najmniej 6 KB, to zakładając ze jest 10 000 zarejestrowanych użytkowników, w folderze z cachem będzie znajdowało się dużo danych.
I tu pojawia się moje pytanie, czy to zwolni pracę całego systemu?? Może lepiej wyłączyć cachowanie? (jednak jeżeli jest w cachu taka stronka to żadne zapytania nie wykonują się i od razu jest wywoływany dany plik z cachu). całkiem się pogubiłem i nie wiem co robi....

Pomóżcie, pozdro.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
RafaelX

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

no tak, ale dodajmy do tego jeszcze stronę galerii (co najmniej 10 KB) i niech się okaże ze portal będzie popularny, zarejestruje się 100 tysięcy osób, w tedy zrobi się z tego ponad 1 GB danych, czy jak dam to np w podkatalogach wg ID czyli na każdego użytkownika jest 1 katalog, w nim profil i galeria (możne jeszcze jakaś jedna strona, ale to już jest nie ważne w tej sytuacji) to portal będzie działał szybciej niż wykonanie 5 zapytań i wykonanie odpowiednich funkcji przeć PHP i wprowadzenie ich do szablonu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) chciałbym to wiedzieć, ponieważ moim zdaniem jest to ważne, a nie za bardzo wiem od czego zależy szybkość ładowania tych stron, wiem ze zależy od ilości plików w danym katalogu i ilości użytkowników którzy chcą je odczytać, w takiej sytuacji czy umieszczenie cachu w podkatalogach rozwiąże ten problem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif)

PS: dzieki za odpowiedź

Ten post edytował RafaelX 15.02.2009, 01:09:34
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 28.12.2025 - 21:28