Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Cachowanie w Smaty
RafaelX

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
Planuje otworzyć dość duży portal, i nie wiem czy włączyć czy wyłączyć opcje cachowania, chciałem zrobić tak, ze cachowanie jest włączone, jak użytkownik zmieni coś we własnym profilu, dane z cachu jego strony zostają usunięte, wydawało mi się to dobrym rozwiązaniem jednak, doszedłem do wniosku, że jeśli każda strona ma co najmniej 6 KB, to zakładając ze jest 10 000 zarejestrowanych użytkowników, w folderze z cachem będzie znajdowało się dużo danych.
I tu pojawia się moje pytanie, czy to zwolni pracę całego systemu?? Może lepiej wyłączyć cachowanie? (jednak jeżeli jest w cachu taka stronka to żadne zapytania nie wykonują się i od razu jest wywoływany dany plik z cachu). całkiem się pogubiłem i nie wiem co robi....

Pomóżcie, pozdro.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
djstrong

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

60MB to dużo? Moim zdaniem nie. Poza tym dodatkowe pliki na serwerze nie mają zauważalnego (można powiedzieć żadnego) wpływu na szybkość jego działania. Pewien czas zajmie tylko zapis do cache'u.

edit: jeszcze odczytanie cache'u może zajmować dużo czasu jeśli umieścisz pliki w jednym folderze (chyba lepiej zrobić podfoldery o nazwach, np. 3 pierwsze znaki loginu. Ta przypadłość zależy od systemu plików.

Ten post edytował djstrong 15.02.2009, 00:52:56
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 28.12.2025 - 08:20