![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 25 Dołączył: 4.07.2007 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aktualnie w swoim FW mam wszystko podzielone na akcje (obsługują całość, wywoływane ręcznie lub prze url), modele (pobieranie danych) i widoki (wiadomo) [poprostu MVC]. Jak mam formularz dodawania powiedzmy newsa to mam newsForm akcje i akcje news, ktora dodaje dane. Aktualnie to wszystko mam nijak wrzucone (wszystkie linki) do jakiegos widoku w panelu usera i jak masz prawa to sie wyswietla (np. "Dodaj news"). Mam w takim razie pytanie jak ładnie i elegancko rozwiązać PA.
Pozdr BartG |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja robię zazwyczaj tak, że każdą akcję w panelu (np. edycja komentarza do newsa, skasowanie komentarza do newsa etc.) systematyzuje - dostaje swój ID oraz opis (potem jak to widzę to łatwiej mi ogarnąć), każdy użytkownik może wykonywać tylko akcje o określonym ID, co łatwo sprawdzić prostą funkcją - dzielenie użytkowników typu "Starszy newsman" nie wydaje mi się dobre - może to być pewne uproszczenie, podobnie jak grupa o której pisał Radex, jednak lepiej prezycyjnie dodawać uprawnienia na zasadzie "co nie jest dozwolone, jest zabronione", oczywiście uprawnienia warto sklasyfikować zgodnie z logiką drzewa.
Trudniejsze wydaje mi się pogodzenie uprawnień akcji z uprawnieniami obszarowymi (dostępy do określonych kategorii serwisu). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 08:11 |