![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 7.03.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam tabele:
PRO_PRODUCTS ------------------- PRO_ID PRP_PROPERTIES -------------------- PRP_ID PRP_PRO_ID PRP_PRV_ID I chcę pobrać produkty których wartość właściwości ma ściśle określoną grupę wartości. Coś jak zapytanie:
Tylko wszystkie warunki muszą być spełnione jednocześnie. W podanym przykładzie chcę wybrać produkty których PRP_PRV_ID = 41 i równocześnie PRP_PRV_ID = 56 (nie LUB) Jak to ogarnąć? Ten post edytował mdx 9.02.2009, 23:51:33 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 781 Pomógł: 256 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To daj zamist AND OR
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 7.03.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To daj zamist AND OR Chyba ktoś czegoś nie rozumie, albo ja czegoś nie rozumie bo już jest za późno. OR da to samo co IN, a moim celem jest to by zostały spełnione wszystkie warunki, czyli ma być zrobiony Left Join tylko z tymi wierszami które mają: PRP_PROPERTIES -------------------- PRP_ID = X PRP_PRO_ID = X PRP_PRV_ID = 41 -------------------- PRP_ID = X PRP_PRO_ID = X PRP_PRV_ID = 56 -------------------- Dla OR rezulta będzie taki sam dla PRP_PRV_ID = 41 OR PRP_PRV_ID = 56 co PRP_PRV_ID = 41 OR PRP_PRV_ID = X lub PRP_PRV_ID = X OR PRP_PRV_ID = 56 Dla AND zwraca zawsze pusty rezultat bo warunek realizowany jest dla pojedynczego wiersza a w takim wypadku Nigdy nie może zostać spełniony gdy podamy więcej niż jeden parametr. EDIT: Chodziło mi o to:
Ale czy przy 20 parametrach musze robić aż 20 joinów, nie da się szybciej ? Ten post edytował mdx 9.02.2009, 23:50:14 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 16:05 |