![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 17 Dołączył: 23.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam taki mini problem, mam o to taki zestaw klas:
Gdy działam na obiekcie klasy Concrete, php wywala mi taki komunikat: Cytat Strict Standards: Declaration of D::setObject() should be compatible with that of C::setObject() in [...] Co o tym myślicie, czy nie jest to troszkę na wyrost? Wiadomo, co chciałem przez to osiągnąć... Jak do tego podejść tak w ogóle? Pozdrawiam Ten post edytował likemandrake 3.02.2009, 19:46:48 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat No właśnie, PHP mi nakazuje aby te metody były ze sobą kompatybilne, mimo tego, że nie są to metody abstrakcyjne. Stąd moje pytanie, jak do tego podejść. W php nie ma przeciazania metod (ta sama nazwa a inne parametry) - wiec nadpisujesz metode w podklasie (zmieniasz jej implementacje), a wiec musza miec te same paramery. Skoro ja nadpisujesz to musisz zachowac jej sygnature - typ parametru (skoro go specyfikujesz), czemu? Z definicji OOP:
Tworzysz sobie obiekt typu C (czyli klasy C lub pochodnych == klasy C, D, Concrete, whatever). Zgodnie z polimorfizmem mozesz wymienic obiekt na inna podklase klasy C, i powinienes miec mozliwosc wykonywania na nim tych samych operacji, tu: przekazania obiektu klasy A do metody setObject(), ale
Wiem ze PHP to nie Java/C# i ze jest dynamicznym jezykiem, ale po co w takim razie korzystasz z type-hintingu skoro nie chcesz sie do jego zasad dostosowac?
// pomógł++ // ayeo |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 19:42 |