![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 12 Dołączył: 16.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym wykorzystać jedną z cech CMS do swojej strony - tworzenie i zarządzanie newsami. No i muszę się was popytać o parę rzeczy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
1. Oczywiście newsy będą zapisane w bazie danych. Chciałbym się dowiedzieć, jaki typ pola będzie pasował do samej treści - czy będzie poprawnie zapisywał polskie znaki? 2. Do newsów dostęp może mieć TYLKO I WYŁĄCZNIE ADMIN. Czy sesje dobrze zabezpieczą stronę przed niepowołanym dostępem? 3. Do edytowania newsów przyda mi się dodatkowa strona. Czy zrobienie jej w ten sposób Jest w porządku? 4. Jak zrobić, aby news po 30 dniach od zamieszczenia nie był pokazywany na stronie, tylko w jakimś archiwum? 5. Tabela do newsów miałaby wyglądać tak: newsID | newsDATE | newsSUBJECT | newsCONTENT Czy przyda się jeszcze jakieś pole? Ten post edytował Asmox 26.01.2009, 12:33:25 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 12 Dołączył: 16.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OK fajnie. No ale mam jeszcze troszkę pytań co do tych odpowiedzi (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
1. Zawsze trzeba podać długość pola. Niestety nie wiem za bardzo jaką pojemność ma duży test. Czy 5000 znaków wystarczy? 2. Co masz na myśli mówiąc dobrze zabezpieczone sesje? Wiem, że duże znaczenie mają sesje w ciasteczkach a nie w url, mimo tego że ciasteczka można bardzo łatwo pokazać. Ale coś jeszcze oprócz tego? I w jaki sposób określić, czy dane sesji są w URL czy w COOKIE? Nie wiem jak to ustawić. 3. No to bezpieczne sesje powinny to załatwić. 4. OK, ale jak zrobić to całe operowanie na dacie? Nigdy wcześniej tego nie robiłem. 5. Mam nadzieję, że nie będzie potrzebne author ID. W moich założeniach możliwość pisania newsów miała być przeznaczona tylko dla mnie. Ja robię tylko stronkę, nie żaden CMS. No jak ktoś będzie mi coś dopsiywał, to będzie trzeba sprawdzić kto to pisze i informacja o autorze się przyda. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 04:31 |