![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 8.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do zmiany wielkości znaków używam funkcji strtoupper() i strtolower(). Problem w tym, że przekazane małe "ó" do funkcji strtoupper() nie zmienia się na duże "Ó", np. mając ciąg "ćwok" funkcja zmienia go na: "ćWOK", nie zmienia literki "ć". Z drugą funkcją jest analogicznie. Dziwne jest to że funkcja zmieniająca pierwszy znak na duży, czyli "ucfitst()" zmienia "ć" na "Ć".
Mógłby ktoś mi pomóc? Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 3.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a ja załatwiłem to w następujący sposób:
Funkcja zmieniająca małe litery na DUŻE a następnie przetwarzam zmienną strtoupper, w wyniku czego ciąg zawiera tylko DUŻE litery wraz z ogonkami. Kod <? phpfunction High_to_Low($text){ $text=str_replace('ę', 'Ę', $text ); $text=str_replace('ó', 'Ó', $text ); $text=str_replace('ą', 'Ą', $text ); $text=str_replace('ś', 'Ś', $text ); $text=str_replace('ł', 'Ł', $text ); $text=str_replace('ż', 'Ż', $text ); $text=str_replace('ź', 'Ź', $text ); $text=str_replace('ń', 'Ń', $text ); $text=str_replace('ć', 'Ć', $text ); return $text;} ?> <?php $nazwisko = High_to_Low($_POST["nazwisko"]); $nazwisko = strtoupper($nazwisko); ?> Oczywiście można zrobic drugą funkcję High_to_Low odwracając wielkość liter i wywołanie strtolower i będziemy w wyniku mieć małe literki. Ten post edytował Gularz_pl 25.01.2009, 22:09:09 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 19:06 |