![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 111 Pomógł: 0 Dołączył: 24.04.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ma może ktoś z was opracowany skrypcik który roapoznaje czy funkcja jest malejącą czy rosnąca, wymierna niewymierna itp...
I skrypt rozwiązuje funkcję (oczywiście podaję mu finkcję n.p. 2x^2+x+1=0) i podaje jej własności, chodzi mi też o to żeby skrypt podawał deltę x1 i x2 oraz inne takie tam pierdoły. Albo chociaż podpowiedzcie mi jak coś takiego zrobić (ale pewnie i tak mi się to nie uda bo to wyzsz szkoła jazdy), jeszcze żeby rozwiązać funkcję to może ale rozpoznać to już nie na moje umiejętności w php. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: W - WA -> GRO Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisz, jakiego typu to ma byc funkcja - wielomian drugiego stopnia, czy cos innego??
Jesli: Kod 3x^2 - 5x + 11 = 0
a = 3 b = -5 c = 11 to x1 i x2 obliczasz sobie zwyczajnie ze wzoru: Kod delta = b^2 - 4*a*c
x = (-b +/- delta) / 2*a Funkcja jest rosnaca, jesli a > 0, malejaca a < 0 i stala a = 0. Co do wymiernosci, to moze funkcja is_finite :?: PS To wszystko bylo maglowane w liceum i jest podstawa na studiach (na kierunkach nauk scislych) (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 21:13 |