![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam tabele z takimi kolumnami:
time (timestamp unixowy (123456789)) host_name (nazwa hosta) srv_dsc (opis servisu) srv_output (output servisu) Mam kilka hostów i kilka serwisów. każdy wpis do bazy danych jest unikalny (timestamb, host_name, srv_dsc). Próbuję wymyślić takie zapytanie żeby dla danego hosta pobrać tylko najnowsze wpisy dotyczące każdego z serwisów, czyli jeśli mam 5 serwisów to jako rezultat dostaję 5 lini itp. Próbowałem tego ale jakoś wątpie że to zadziała.
Jakieś sugestie? Dzięki za przeczytanie |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale chce wyniki miec zwrócone tak zebym miał je posortowane po nazwie serwisu! A pozatym jak zmieniam zapoytanie i tak dostaje te same wyniki (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Znaczy z 7:20
Ten post edytował matisq 16.01.2009, 13:13:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale chce wyniki miec zwrócone tak zebym miał je posortowane po nazwie serwisu! No to albo sortujesz po nazwie serwisu (wtedy nie będą posortowane po czasie), albo sortujesz po czasie (wtedy najnowsze będą na początku/końcu). Jeśli chcesz wybrać po 5 najnowszych wpisów z każdego serwisu, to musisz zastosować pętlę w PHP (napisał Ci o tym kefirek w drugim poście). W innym wypadku możesz wybrać najnowsze z tabeli, ale z różnych serwisów, lub najnowsze z danego serwisu, ale nie koniecznie będą to najnowsze w całej tabeli. Ten post edytował sowiq 16.01.2009, 15:26:07 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 18:44 |