![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jestem nowym uzytkownikiem forum jak i jezyka php. Moglby ktos mi napisac czy warto uzywac jeszcze Smarty, czy moze to juz jest system przestarzaly i sie go juz nie uzywa?.
Jesli ktos z zaawansowanych uzytkownikow jest w stanie polecic mi jakis framework na poczatki z programowniem w php bylbym bardzo wdzieczny (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) . Pozdrowka ;] |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1) Smarty to nie framework
2) Jak już pisali wcześniej - warto znać przynajmiej jego podstawy 3) Osobiście nie polecam 4) Zastanów się co Ci daje Smarty - jeżeli dojdziesz, że jest tam coś naprawdę wartego by tego używać i bilans wad i zalet jest na plus - wtedy dla Ciebie będzie warto. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bawiłam się w smarty i widzę zarówno jego wady jak i zalety. Poważną wadą jest ilość kodu jaki ostatecznie jest generowany co nie zostaje bez wpływu na wydajność aplikacji, więc trzeba bardzo z głową tego używać. Pozytywów jest kilka.
1. Łatwa składnia 2. Dobra dokumentacja (również po polsku) 3. Wygoda używania kiedy się pisze aplikacje 'z palca' (bez użycia frameworków'). Nauka smarty nie zajmuje dużo czasu a może pomóc wyrobić sobie dobry nawyk oddzielania silnika od prezentacji. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 22:49 |