![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Zmajstrowałem sobie przedłużacz sterowany przekaźnikiem i mam jeden problem. O ile przy włączaniu/wyłączaniu PC sterowanie nim nie sprawia problemu (złodziejka na 5V i jazda), to zastanawiam się, jak go podpiąć, aby przejście w stan wstrzymania w WinXP również go wyłączyło...
Jakieś pomysły? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie jestem pewien czy Cię dobrze zrozumiałem, ale...
... ja na Twoim miejscu po prostu skonstruowałbym sobie przekaźnik, który podpiąłbym w miejsce kontrolki zasilania komputera (na płycie głównej). Jeśli kontrolka jest zapalona to oznacza, że komputer jest włączony, co za tym idzie zasilacz będzie "włączony". Jeśli komputer się wyłączy kontrolka zasilania zgaśnie to i zasilacz "zgaśnie". Oczywiście wymagałoby to minimalnej elektroniki (a w zasadzie tylko dodatkowo tranzystor przed przekaźnikiem), ale to raczej nie problem. Jeśli źle zrozumiałem Twój zamiar to uznajmy, że tego posta nie było (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Pozdrawiam Cezar708 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 01:22 |