![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 1 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, opracowałem całą stronę na divach ale serwis który wykonuje pod względem graficznym jest tak skomplikowany, że od dwuch dni morduje sie z pewnym fragmentem templatki.
A mianowicie: jak wykonać coś takiego: - pierwszy div (hight: auto - bo będzie zależna od treści wrzuconej), szerokośc stała, bacgroung-image (wrzucona linia która jest powtarzana po x) - drugi div ma być wewnątrz pierwszego o szerokości jak wyżej a wysokość minimum 30% (w zalezności od treści do 100 % od góry a na dole obrazek (coś w formie znaku wodnego) który ma być wyśrodkowany w poziomie, na maksymalnej wysokości od spodu bottom 10 px. - a na tym wszystkim zapewne trzeci div w którym będzie tekst wyswietlany. Niestety nie moge tego opracować używając pozycji relative bo się rozjedzie reszta strony przy wyższych lub niższych rozdzielczościach. Dlatego proszę o pomoc jak to zrobić - bo mi już ręce opadają. Poniżej obrazek jak to ma mniejwięcej wyglądać: (IMG:http://images31.fotosik.pl/433/491da2b29a9d54bc.jpg) Ten post edytował xajart 9.01.2009, 12:24:25 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 1 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie to nie to, bo tak to ja mam obecnie zrobione, niestety w przypadku galeri ten obrazek co jest na spodzie strony ma stanowić coś w rodzaju znaku wodnego.
A mianowicie tło jest wypełnione gradientowo do pewnej wysokości, jeżeli zostanie ona przekroczona - dolna część tła ma być jednego koloru w tym przypadku białego. A następnie na to ma wchodzić obrazek który stanowić ma coś w rodzaju znaku wodnego, na który nachodzić będzie tekst i obrazki z galeri (w odpowiedni sposób ułożone). Wiem że strasznie to zamieszane ale inne rozwiązanie jakoś mi nie przychodzi do głowy, powyższy kod który zamieściłem jest okej poza pewną wadą, której nie wiem jak wyeliminowac a mianowicie: dla id="znak_wodny" jak ustalona jest wysokość = 87px, to o tyle od góry przesunięty jest div id="teks" od diva "content". A ja chce by obydwa bloki zaczynały na tej samej wysokości (blok "content" i "tekst"). Jak byście wiedzieli w jaki sposób to wyeliminować to by było git. Chyba że jakiś inny sposób, nie wiem czy na divach można ustawiać kolejność np.: Kod <div id="content"> <div id="one"></div> <div id="two"></div> </div> ale by blok "two" był pod spodem bloku "one" mimo że w kodzie jest zadeklarowane odwrotnie. Bo wówczas ten problem by się dało łatwo rozwiązać, najpierw blok "content" w nim "tekst" z parametrem hight: auto; a wówczas dowolnie blok z obrazkiem (który i tak by był wyświetlany pod tekstem bloku "tekst"). Ten post edytował xajart 10.01.2009, 21:44:47 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 05:20 |