![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2008 Skąd: katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co mi daje szyfrowanie MD5 ? Jest jakaś funkcja do zaszyfrowania jakiegoś napisu ?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja jeszcze dodam: md5 jest niczym, gdy hasło jest po prostu słabe. Jak określa się siłę hasła? ilość znaków, stosowanie dużych i małych liter, stosowanie cyfr, nie używanie wyrazów słownikowych i inne mniej ważne - są bazy danych, w których zapisane są wyrazy słownikowe w md5
![]() Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja jeszcze dodam: md5 jest niczym, gdy hasło jest po prostu słabe. Oczywiście wiesz, że nawet jak Twoje hasło ma 100 znaków, to jest spore prawdopodobieństwo kolizji krótszego hasła. Tzn. hasło 4-znakowe może mieć taki sam hash jak Twoje 100-znakowe i nijak tego nie sprawdzisz, bo porównujesz tylko wyniki działania funkcji md5(). A więc Twoje rozumowanie nie do końca jest słuszne. Chociaż oczywiście nie polecam nikomu ustawiania 4-znakowych haseł ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 11:49 |