![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 1 Dołączył: 25.12.2008 Skąd: Żory Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam kod:
Jak zrobić, aby pokazywało mi aktualny wybór? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 274 Pomógł: 54 Dołączył: 2.05.2006 Skąd: Nadarzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dobra, moze tak. Jak generujesz sobie te opcje w selekcie to robisz to w petli. i w tej petli masz taki wiersz
Kod $selected = ($rekord['id_kursu']==$id_kursu) ? 'selected="selected"' : ''; i teraz tak. Zmienna $rekord['id_kursu'] zmienia sie dla kazdego rekordu przerabianego w petli wiec przykladowo kolejno moze miec wartosci 1,2,7,8,9,12 i tak dalej. Natomiast zmienna $id_kursu jest to zmienna ( dziwnie to zabrzmi ) stała która przechowuje cały czas jedna tą samą wartość ( mam taką nadzieje ). Żeby sprawdzić co przechowuje ta zmienna przed wierszem Kod while($rekord = mysql_fetch_array($zapytanie)){ wstaw Kod var_dump($id_zmienna); na stronie pojawi ci sie wartosc jaka przechowuje ta zmienna. zeby caly skrypt dzialal ok. wartosc id zmienna musi byc rowna jednej z wartosci ktora pojawia sie dla $rekord['id_kursu']. czli w naszym przypadku w polu select bedzie zaznaczona odpowiednia pozycja jezeli $id_zmienna bedzie miała wartosc 1 lub 2lub 7lub 8lub 9lub 12. Ten post edytował Rafal Filipek 8.01.2009, 22:01:11 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 20:28 |