![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Chciałbym się was zapytać, jakich funkcji, funkcjonalności, rzeczy, zalet brakuje wam w polskich, a możę w zagranicznych serwisach społecznościowych. Mnie osobiście często denerwuje, zbytnia komercyjność takich serwisów, często też zbyt duża ilość różnokolorowej grafiki. Czy macie jakieś opinie? Czego byście chcieli w serwisie?
pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dyskusja podzieliła się na kilka ścieżek, z czego kłótnie w niektórych są dla mnie niezrozumiałe:
1. Non-profit jako forma nauki, wejścia na rynek 2. Darmowe serwery, czy nawet płatne - za 300zł/rok. Transfer 60GB/m-c 3. Manipulowanie wynikami wyszukiwania - sposób na zarobki google / linki sponsorowane 4. Czepianie się chłopaka w wieku 15lat / wywyższanie się Ad. 1. Nie zauważyłem, żeby ktoś tu negował wolontariat, ja także tego nie neguję. Obojętnie czy objawia się to jako forma nauki, czy nawet 'profesjonalnej' pracy. Niektórzy zarzucają, że tacy wolontariusze zabierają pracę tym, którzy chcą z tego żyć. Do końca się z tym nie zgodzę. Z jednej strony trochę tak, ale z drugiej rynek jest puki co jeszcze chłonny, także wystarczy miejsca i dla profesjonalistów, którzy z tego żyją, jak i dla tych którzy robią to za free. Poza tym nie wydaje mi się, żeby ktoś długo tak pracował, z czasem się zorietnuje, że może przecież za tą samą pracę zacząć zarabiać, i każdy myślący człowiek zacznie (no chyba, że jest milionerem i nie potrzebuje (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) ) Ale odbiegłem od tematu... Oki, można robić strony za free, komuś, kto wrzuci je na swoje lub płatne serwery, potrenować, zdobyć umiejętności, wzbogacić portfolio. Jednak - możesz tak robić jeśli masz jakąś inną pracę, którą robisz za kase, nie musisz na siebie (rodzinę) zarabiać (jesteś bogaty, niepełnoletni), natomiast, jeśli masz na utrzymaniu siebie +/- rodzinę to sobie nie możesz zbytnio na coś takiego pozwolić Ad.2. Darmowe serwery, wirtualne współdzielone, czy takie płatne za 150zł, które mają limit transferu 60GB/m-c mogą być, na stronki firmowe, portfolio, jakiś blog, który nie ma dużo odwiedzin. Ale na duży serwis społecznościowy (o którym notabene jest topik) to wystarczy na tydzien, a w przypadku usług typu hosting fotek, filmików to nawet i na to nie. Wystarczy chwile policzyć: 1MB limitu na m-c dla użytkownika, przy niewielkiej ich ilości: np 1mln, to daje nam 1mln MB - a to tylko wrzucenie zdjęć, teraz liczba odwiedzin, ilość wyświetleń tych zdjęć, transfer zwiększa się niebotycznie. A dodajmy hostowanie filmików, samą treść stron. 60GB wystarczy na dzień, albo i nie. Zatem mówiąć o dużym serwisie społecznościowym, o takim jednym hostingu kupionym w promocji w home, czy darmowym można zapomnieć. Ad.3. To czy google manipuluje wynikami, teorie spiskowe, są raczej dyskusją całkowicie nie związaną z tematem, poza tym nie mamy szans tego sprawdzić, bo jeśli nawet tak, to takie dane są raczej mocno chronione. Ale bez przesady, odróżniajmy linki sponsorowane, które są dokładnie opisane, od manipulacji!! Google ma wiele źródeł zarobku, wyszukiwarka to nie jest ich jedyny produkt. Ad.4. Macie rację, że może trochę za bardzo. Ale bądźmy też realistami. Mówimy tu o dużych serwisach społecznościowych i robieniem ich za free, bez reklam (albo z bardzo małą ich ilością), w dodatku na darmowych hostingach - ogarnia mnie pusty śmiech (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) Mając 15 lat już trzeba wiedzieć, że takie coś się nie uda. Poza tym kolega Pablo128 tworzy strony i także ich za free nie oddaje, więc jakieś pojęcie o biznesie i robieniu kasy ma, ignorantem nie jest. Zatem, jeśli ktoś kupi taki serwis (skrypty), do tego hosting i transfery, czy postawi swoje serwery i kupi połączenie z Internetem - za to wszystko będzie musiał zapłacić. Jeśli nie ma innego źródła finansowania, to musi w jakiś sposób na to zarobić. Logicznym wyjściem jest, żeby serwis sam na siebie zarobił, a reklamy są tu najbardziej oczywistym rozwiązaniem (i jednym z najlepszych). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 19:47 |